Spenótos tócsni

Ha sok a spenótunk és már nem tudunk mit kezdeni vele, akkor remek választás a spenótos tócsni. Ráadásul számos variációban elkészíthető, a hagyományos krumplis tócsnitól kezdve a különböző zöldségekkel, fűszerekkel gazdagított, húsos, tojásos verziókig. Nagyon nagy előnye, hogy szinte bármit beletehetünk, amit otthon találunk és nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Tökéletes körete lehet húsételeknek, halaknak, sajtoknak egyaránt. De önmagában egy fűszeres mártogatóssal is remek választás. Ez utóbbi lehet akár spenótos mártogatós, de a fokhagymás az igazi.

Spenótos tócsni receptje

Hozzávalók:

  • 2 db nagyobb burgonya
  • 10 dkg spenót levél (friss vagy fagyasztott)
  • 2 db közepes méretű tojás
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 5 dkg sajt
  • 3 szál petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

Hozzávalók a fokhagymás mártogatóshoz:

  • 20 dkg tejföl vagy natúr joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

A spenótos tócsnik elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A krumplit meg kell pucolni és nyersen le kell reszelni.
  2. A fokhagymákat meg kell pucolni és fokhagymanyomón össze kell nyomni őket.
  3. Majd a spenótot alaposan meg kell mosni.
  4. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe kell tenni és fedő alatt főzni 2-3 percig, majd le kell szűrni és ha nagyok a levelek apróbbra kell vagdosni őket.
  5. A lereszelt krumplihoz kell keverni egy kávéskanál sót és nagyjából 5 percet hagyni kell állni, hogy a levét kieressze.
  6. Ezután kinyomkodjuk belőle a vizet és a maradékot még papírtörlőn felitatjuk.
  7. Egy nagyobb tálba rakjuk, megszórjuk ízlés szerinti sóval, borssal, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, az összevagdalt spenót leveleket, az összezúzott fokhagymát, a reszelt sajtot és alaposan összekeverjük.
  8. Ismét hagyjuk állni 10 percet, hogy jobban össze tudjon állni.
  9. Amíg áll, elkészítjük a mártogatóst.
  10. A fokhagymákat megpucoljuk és összetörjük.
  11. A tejfölt, vagy natúr joghurtot sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az összetört fokhagymát.
  12. Alaposan összekeverjük és állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
  13. Ezután egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és egy kanál tésztát a közepébe helyezzük. Ha nem terül szét magától, akkor kicsit egy lapáttal szét kell húzni, hogy egyenletes magasságú legyen.
  14. Ha szépen megsült az egyik oldala, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
  15. Ha kisült papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla.
  16. Addig sütjük, amíg van a tésztából.
  17. Majd végül a fokhagymás tejföllel kínáljuk.

Számos módon variálható, hiszen a tésztába keverhető, sonka, füstölt hús, de füstölt reszelt sajt egyaránt. A tetejére is szórhatunk reszelt sajtot. Remek vendégváró, de kitűnő kísérője egy eseti sörözésnek, vagy borozásnak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

https://sobors.hu/receptek/lapcsanka-recept/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom