Tartalomjegyzék
A spenótos tészta a spenótos ételek egyik legegyszerűbben, leggyorsabban elkészíthető módja. Nagy előnye ezeken túl, hogy számos módon variálható attól függően, hogy éppen mit találunk otthon. Ráadásul a fagyasztott spenótnak köszönhetően nemcsak a spenót szezonban, hanem egész évben elkészíthető. Készíthetjük hússal vagy hús nélkül, egyéb zöldségekkel, tojással és különböző sajtokkal is. A spenótos tonhalas tészta még a gyerekek körében is nagyon népszerű és rendkívül egészséges is. Hiszen mind a hal, mind pedig a spenót gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban egyaránt. Akár egy hétköznapi gyors vacsora is készíthető belőle, de hétvégére is kitűnő választás.
Egyszerű spenótos tészta recept
Hozzávalók:
- 40 dkg friss vagy fagyasztott leveles spenót
- 1 csomag tészta
- 1 dl tejföl vagy tejszín
- 3 ek olaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- reszelt sajt – füstölt vagy bármilyen (elhagyható)
Az egyszerű spenótos tészta elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a spenótot felengedjük, vagy ha friss – mosást követően – megpároljuk.
- Közben az ízlés szerinti mennyiségű fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk.
- Ezután egy edényben felhevítjük az olajat és megpirítjuk rajta a fokhagymát.
- Hozzáadjuk a felengedett vagy leveles spenótot, sózzuk, borsozzuk és meghintjük szerecsendióval ízlés szerint és néha megkavarva addig főzzük, míg sűrű mártást nem kapunk. (Leveles esetén csak ameddig a levelek megpuhulnak).
- Közben elkészítjük a tésztát a csomagoláson leírtaknak megfelelően.
- Ha a spenót elkészült hozzáadjuk a tejfölt vagy a tejszínt is, összekavarjuk.
- A tésztát leszűrjük és a spenótos mártáshoz kavarjuk.
- Reszelt füstölt sajttal a tetején tálaljuk.
+ 1 Ráadás: A cukkinis spenótos tészta
A fentieken túl egy közepes cukkinit is megpárolunk és hozzákeverjük a spenótos alaphoz. A cukkinit, ha nagyon friss, zsenge nem szükséges megpucolni, héjával együtt felkockázható egy alapos mosást követően. Majd kevés olajon fokhagymával és fűszerekkel (só, bors, szerecsendió) megpároljuk.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez