Spenótos rizsgolyók

A spenótos rizsgolyók bármely alkalomra készíthetők, fűszeres paradicsomos mártással pedig igazán különleges ízhatásúak. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, a paradicsommártás pedig chili paprikával vagy több fokhagyma hozzáadásával még pikánsabbá tehető. Mivel pedig az összes zöldség: a paradicsom, spenót és a fokhagyma is mind rendkívül egészséges, rendszeres fogasztásukkal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Ráadásul itt a színek is sokat hozzátesznek ehhez, hiszen színek szerint is minél változatosabban kéne étkeznünk. Ráadásul a szezonjuk is nagyjából egy időben van, így remek választás akkor is, de egész évben készíthetjük.

Spenótos rizsgolyók recept

Hozzávalók (25-30 darabhoz):

  • 15 dkg rizs, sós vízben megfőzve, leszűrve
  • 1 tojás
  • 20 dkg bébispenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só – ízlés szerint
  • 4-5 evőkanál zsemlemorzsa a forgatáshoz
  • olaj sütéshez

A mártogatáshoz:

Spenótos rizsgolyók paradicsomos mártogatóval készítve:

  1. A mártogatóhoz a paradicsomot felforraljuk, pár percig főzzük a megpucolt, reszelt fokhagymával, az oregánóval és a kakukkfűvel, sóval ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni.
  2. A megfőtt, kihűlt rizst összekeverjük az enyhén felvert tojással.
  3. A megmosott, lecsepegtetett spenótot lábasban, kevés vízben megfonnyasztjuk, leszűrjük, a rizshez adjuk. (Aki szeretné, kevés olajon is megfonnyaszthatja a spenótot.)
  4. A megpucolt, lereszelt fokhagymát is a spenótos rizsbe keverjük.
  5. Diónyi golyókat formázunk belőle és zsemlemorzsába forgatjuk őket.
  6. Az olajat felhevítjük, a golyókat közepes hőfokon, bő olajban 5-8 perc alatt – félidőnél megforgatva – aranybarnára sütjük.
  7. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és a fűszeres paradicsomszósszal tálaljuk.

Fokhagymás tejfölös mártogatóval is készíthetjük. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez