Tartalomjegyzék
A spenótos rizsgolyók bármely alkalomra készíthetők, fűszeres paradicsomos mártással pedig igazán különleges ízhatásúak. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, a paradicsommártás pedig chili paprikával vagy több fokhagyma hozzáadásával még pikánsabbá tehető. Mivel pedig az összes zöldség: a paradicsom, spenót és a fokhagyma is mind rendkívül egészséges, rendszeres fogasztásukkal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Ráadásul itt a színek is sokat hozzátesznek ehhez, hiszen színek szerint is minél változatosabban kéne étkeznünk. Ráadásul a szezonjuk is nagyjából egy időben van, így remek választás akkor is, de egész évben készíthetjük.
Spenótos rizsgolyók recept
Hozzávalók (25-30 darabhoz):
- 15 dkg rizs, sós vízben megfőzve, leszűrve
- 1 tojás
- 20 dkg bébispenót
- 1 gerezd fokhagyma
- só – ízlés szerint
- 4-5 evőkanál zsemlemorzsa a forgatáshoz
- olaj sütéshez
A mártogatáshoz:
Spenótos rizsgolyók paradicsomos mártogatóval készítve:
- A mártogatóhoz a paradicsomot felforraljuk, pár percig főzzük a megpucolt, reszelt fokhagymával, az oregánóval és a kakukkfűvel, sóval ízesítjük, majd hagyjuk kihűlni.
- A megfőtt, kihűlt rizst összekeverjük az enyhén felvert tojással.
- A megmosott, lecsepegtetett spenótot lábasban, kevés vízben megfonnyasztjuk, leszűrjük, a rizshez adjuk. (Aki szeretné, kevés olajon is megfonnyaszthatja a spenótot.)
- A megpucolt, lereszelt fokhagymát is a spenótos rizsbe keverjük.
- Diónyi golyókat formázunk belőle és zsemlemorzsába forgatjuk őket.
- Az olajat felhevítjük, a golyókat közepes hőfokon, bő olajban 5-8 perc alatt – félidőnél megforgatva – aranybarnára sütjük.
- Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és a fűszeres paradicsomszósszal tálaljuk.
Fokhagymás tejfölös mártogatóval is készíthetjük. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez