Tartalomjegyzék
A spenótos rétes nem tartozik a klasszikus rétes receptek közé, mert népszerűbbek a gyümölccsel töltött rétesek. A szilvás, almás, túrós is a klasszikusok közé tartozik. Pedig a rétestészta nemcsak édes gyümölcsös töltelékkel tölthető, hanem zöldséges, húsos, tojásos töltelékekkel is. Igazán csak a fantáziánk szab határt, akárcsak a kürtöskalács vagy a fánk esetén. Érdemes kísérletezni, mert nagyon ízletes, zamatos végeredmények születhetnek. Így pedig lehet még a gyerekek is jobban megeszik, mint spenótfőzeléknek.
Egyszerű spenótos rétes recept
Hozzávalók:
- 30 dkg friss vagy fagyasztott leveles spenót
- 50 dkg túró
- 3 db tojás
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 csomag réteslap
- olaj
- margarin
- zsemlemorzsa – a lapok szórásához
- fokhagyma – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
A spenótos túrós rétes elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a spenótot felengedjük, vagy ha friss – mosást követően – megpároljuk, majd leszűrjük, jól kinyomkodjuk.
- Közben az ízlés szerinti mennyiségű fokhagymát és a vöröshagymát megpucoljuk és felaprítjuk.
- Ezután egy tálban villával összenyomjuk a túrót, hozzákeverjük a felvert tojásokat, a kinyomkodott spenót leveleket és az összeaprított vöröshagymát, fokhagymát.
- Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint szerecsendiót is adunk hozzá.
- Azzal is alaposan összekeverjük, félretesszük.
- Majd a réteslapot nedves konyharuhára tesszük és egyesével megkenjük olajjal, 3 darabot rétegezve egymásra.
- Zsemlemorzsával megszórjuk és rákenjük a töltelék felét, majd a széleit kicsit behajtva, a nedves konyharuha segítségével feltekerjük.
- Majd a töltelék másik feléből ugyanígy készítünk egy másik rudat.
- A tetejüket megkenjük olajjal és 180 fokra előmelegített sütőben közepes lángon pirosra sütjük.
- Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni.
Ezt a rétest készíthetjük akár darált hússal, sonka kockákkal gazdagítva. Számos módon variálható. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez