Spenótos pesto

A spenótos pesto egy rendkívül gyorsan elkészíthető szósz, mely számos ételt megfűszerez, különlegessé tesz. Érdemes a friss spenót szezonban minél többet készíteni belőle, mert hamar elfogy, ha rákapunk az ízére. Ráadásul akár le is fagyasztható.

Kiválóan használhatjuk sült vagy grillezett húsokra, salátára, sajtokra, de akár tésztás ételekre is. Bátran kísérletezzünk! Nagyon egyszerűen elkészíthető és a tavasz ízeit zárjuk általa üvegbe. Akár különleges ajándék is lehet, ha csinos üvegekbe tesszük.

A spenótos pesto receptje

Hozzávalók:

  • 15 dkg leveles spenót
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg sajt
  • 2 marék pirított dió
  • 1-2 dl olívaolaj
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

A spenótos petrezselymes pesto elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A friss spenót leveleket és a petrezselyem zöldet is több vízről mossuk át, hogy a földes, homokos szennyeződések leázzanak róla.
  2. A fokhagymát pucoljuk meg és nyomjuk össze.
  3. A petrezselymet kicsit vagdossuk össze.
  4. A diót száraz serpenyőben pirítsuk meg egy kicsit, majd vagdossuk össze apróbb darabokra. (Használhatunk fenyőmagot is.)
  5. Egy edényben tegyünk fel vizet főni és ha már forr, tegyük bele a spenót leveleket, majd főzzük 2-3 percen keresztül.
  6. Majd tegyük turmixgépbe a lecsepegtetett spenót leveleket, a fokhagymát és turmixoljuk kicsit össze.
  7. Folyamatosan adjuk hozzá az olívaolajat is.
  8. Majd fűszerezzük az ízlés szerinti sóval, borssal, a pirított, nagyobb darabokra vagdosott dióval és a reszelt sajttal.
  9. Majd tegyük őket üvegbe és minél előbb használjuk fel.

Amit nem használunk el néhány napon belül, azt fagyasszuk le. Rendkívül ízletes, finom fűszeres, kiváló mártása húsételeknek, de pirítósra, bagettre kenve is remek. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez