Tartalomjegyzék
A spenótos omlett egy egyszerűen elkészíthető, változatos tojásos étel. Érdemes kipróbálni, ha már meguntuk a szokásos tojásrántottás reggeliket. Ráadásul nemcsak reggelire, de egy könnyű vacsoraként is remek választás. A spenót nagyon egészséges zöldség és számos módon elkészíthető, a fűszerezésével pedig igazán különlegessé is tehető, érdemes kísérletezni vele. Főleg mivel a spenót rendszeres fogasztás mellett számos – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványianyagot tartalmaz.
Egyszerű spenótos omlett recept
Hozzávalók:
- 4 dkg friss vagy fagyasztott leveles spenót
- 2 db tojás
- 1 gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor ízlés szerint
- 5 dkg reszelt sajt (érdemes füstölt sajttal keverni)
- 2 ek olaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- bazsalikom – ízlés szerint
A spenótos omlett elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a tojásokat felverjük és ízesítjük a sóval, bazsalikommal.
- Majd az ízlés szerinti mennyiségű fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk.
- A spenótot felengedjük, vagy ha friss – mosást követően – az olajon megpároljuk. (Nem kell összevagdosni sem, mert összeesik.)
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és rádobjuk a spenót nagyobb részét.
- Amikor már sötétedik a színe, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát vagy a fokhagymaporból ízlés szerint.
- Nagyjából fél percig együtt pároljuk, pirítjuk, majd az egészet átkotorjuk a serpenyő egyik felébe.
- A fűszeres tojást beleöntjük a serpenyőbe úgy, hogy az egészet ellepje.
- Kb. 2 percig sütjük az egyik oldalát, majd egy lapát segítségével a másik oldalára fordítjuk.
- Még egy percig sütjük, majd elzárjuk alatta a tűzhelyet és még megszórjuk egy kevés reszelt sajttal.
- Rászórjuk a maradék spenótot és a reszelt sajtot, majd a lapát segítségével kettéhajtjuk az omlettet.
Ezt a tojásos ételt készíthetjük sonkával, kolbásszal, füstölt főtt tarjával gazdagítva is. Igazán csak a fantáziánk és az otthoni készleteink szabnak határt. Friss kenyérrel, bagettal kínálva az igazi! Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez