Tartalomjegyzék
A spenótos mártogatós készülhet tócsni mellé, vagy bármilyen sós falatka, burgonya chips mellé, de akár tésztaszószként is remek, érdemes kipróbálni. Ráadásul számos variációban elkészíthető, és igazán különleges. Nagyon nagy előnye, hogy szinte bármit beletehetünk, amit otthon találunk és nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető.
Spenótos mártogatós receptje
Hozzávalók:
- 25 dkg natúr krémsajt
- 20 dkg spenót levél (friss vagy fagyasztott)
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5-6 dkg reszelt parmezán
- 2 evőkanál olívaolaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
A spenótos krémsajtos mártogatós elkészítése lépésről – lépésre:
- A hagymákat meg kell pucolni, a vöröshagymát apró darabokra kell vágni, a fokhagymát meg fokhagymanyomón össze kell nyomni.
- Majd a spenótot alaposan meg kell mosni, ha friss, ha fagyasztott fel kell engedni. Ha nagyok a levelek érdemes kicsit összevagdosni őket.
- Ezután az olajat egy lábasba tesszük, kicsit felhevítjük és hozzáadjuk a hagymát, kevergetjük, üvegesre pároljuk, majd hozzátesszük a fokhagymát is.
- Azzal is keverjük kicsit és a krémsajtot is hozzákeverjük.
- Hagyjuk, hogy a sajt megolvadjon majd hozzáadjuk a kinyomkodott spenótót, a tejfölt, a reszelt parmezán sajtot.
- Alaposan összekeverjük és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Akár kevés chilit is rakhatunk hozzá.
- Folyamatos keverés mellett 3-4 perc alatt összefőzzük.
- Majd hagyjuk kihűlni, közben az ízek is összeérnek.
Kínálhatjuk mártogatósként, szendvicskrémként, de tésztához is keverhetjük. Ha tésztához adjuk, akkor tehetünk hozzá sonkát, füstölt húst, de füstölt reszelt sajtot egyaránt. Remek vendégváró sós falatkákkal, sajtos rudakkal, sós ropival, így akár kitűnő kísérője egy eseti sörözésnek, vagy borozásnak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez