Spenótos lasagne

A tészta ételek nemcsak az olaszok körében, hazánkban is nagyon népszerűek, akárcsak a spenótos lasagne. A gyerekek, – akik szeretik a paradicsomos tésztát, de a spenótot nem, – is szívesen megeszik ezt a nagyon finom, zamatos ételt, mely akár főfogásként is megállja a helyét. A spenót nagyon egészséges zöldség és számos módon elkészíthető, bár a leginkább a spenótfőzelék jut róla eszünkbe. Nem érdemes itt leragadni, mert a legkülönbözőbb módokon készíthető, fűszerezésével igazán különlegessé tehető, érdemes kísérletezni vele. Annál is inkább mert rengeteg – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványianyagot tartalmaz.  

Egyszerű spenótos lasagne recept

Hozzávalók 4 főre:

  • 40 dkg friss vagy fagyasztott leveles spenót
  • 10 dkg füstölt sonka (elhagyható)
  • 20 dkg reszelt sajt (érdemes füstölt sajttal keverni)
  • 2 ek olaj
  • lasagne lapok
  • 4 dkg vaj
  • 7,5 dl tej
  • 4 dkg liszt
  • fokhagyma – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint

A rakott spenótos lasagne elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a spenótot felengedjük, vagy ha friss – mosást követően – megpároljuk.
  2. Közben az ízlés szerinti mennyiségű fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk.
  3. Ezután egy edényben felhevítjük az olajat és megpirítjuk rajta a fokhagymát.
  4. Hozzáadjuk a felengedett spenótot, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és néha megkavarva addig főzzük, míg sűrű mártást nem kapunk. (Leveles esetén csak ameddig a levelek megpuhulnak).
  5. Közben elkészítjük a besamelmártást. Ehhez egy edényben először felolvasztjuk a vajat.
  6. Majd hozzáadjuk a lisztet és 2 percig keverjük folyamatosan.
  7. Azután felengedjük a szobahőmérsékletű tejjel.
  8. Folyamatos keverés mellett felforraljuk.
  9. Akkor jó, ha besűrűsödött.
  10. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
  11. Majd a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  12. Egy akkora tepsit veszünk, amibe 3 lasagne lap elfér.
  13. Ezután alulra teszünk egy réteg besamelt.
  14. Majd erre egy réteg tésztalapot.
  15. Erre jön egy réteg spenót.
  16. Egy adag besamell és a reszelt sajtból is szórjunk rá.
  17. Ezt még kétszer kell megismételni, majd az utolsó tészta rétegre a mártások után szórjuk rá a maradék reszelt sajtot.
  18. 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sül.
  19. Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni. réteg Próbáljuk egyenletes kockákra vágni őket.

Ezt a tésztás ételt készíthetjük darált húsos réteggel is, vagy a füstölt sonkát közé szórva. Számos módon variálható. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez