Tartalomjegyzék
A tészta ételek nemcsak az olaszok körében, hazánkban is nagyon népszerűek, akárcsak a spenótos lasagne. A gyerekek, – akik szeretik a paradicsomos tésztát, de a spenótot nem, – is szívesen megeszik ezt a nagyon finom, zamatos ételt, mely akár főfogásként is megállja a helyét. A spenót nagyon egészséges zöldség és számos módon elkészíthető, bár a leginkább a spenótfőzelék jut róla eszünkbe. Nem érdemes itt leragadni, mert a legkülönbözőbb módokon készíthető, fűszerezésével igazán különlegessé tehető, érdemes kísérletezni vele. Annál is inkább mert rengeteg – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványianyagot tartalmaz.
Egyszerű spenótos lasagne recept
Hozzávalók 4 főre:
- 40 dkg friss vagy fagyasztott leveles spenót
- 10 dkg füstölt sonka (elhagyható)
- 20 dkg reszelt sajt (érdemes füstölt sajttal keverni)
- 2 ek olaj
- lasagne lapok
- 4 dkg vaj
- 7,5 dl tej
- 4 dkg liszt
- fokhagyma – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
A rakott spenótos lasagne elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a spenótot felengedjük, vagy ha friss – mosást követően – megpároljuk.
- Közben az ízlés szerinti mennyiségű fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk.
- Ezután egy edényben felhevítjük az olajat és megpirítjuk rajta a fokhagymát.
- Hozzáadjuk a felengedett spenótot, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és néha megkavarva addig főzzük, míg sűrű mártást nem kapunk. (Leveles esetén csak ameddig a levelek megpuhulnak).
- Közben elkészítjük a besamelmártást. Ehhez egy edényben először felolvasztjuk a vajat.
- Majd hozzáadjuk a lisztet és 2 percig keverjük folyamatosan.
- Azután felengedjük a szobahőmérsékletű tejjel.
- Folyamatos keverés mellett felforraljuk.
- Akkor jó, ha besűrűsödött.
- Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
- Majd a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Egy akkora tepsit veszünk, amibe 3 lasagne lap elfér.
- Ezután alulra teszünk egy réteg besamelt.
- Majd erre egy réteg tésztalapot.
- Erre jön egy réteg spenót.
- Egy adag besamell és a reszelt sajtból is szórjunk rá.
- Ezt még kétszer kell megismételni, majd az utolsó tészta rétegre a mártások után szórjuk rá a maradék reszelt sajtot.
- 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sül.
- Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni, akkor tudjuk szépen szeletelni. réteg Próbáljuk egyenletes kockákra vágni őket.
Ezt a tésztás ételt készíthetjük darált húsos réteggel is, vagy a füstölt sonkát közé szórva. Számos módon variálható. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez