Tartalomjegyzék
A spenótfőzelék a spenótból készült legismertebb feldolgozási mód. Nem tartozik a gyerekek kedvenc ételei közé – hiába próbálunk Popeye-el példálózni, – de nagyon egészséges étel. Érdemes belőle minél többször fogyasztani és nemcsak a spenót szezon idején. Ugyanis a spenót vitamin – és ásványianyag, valamint rost tartalma is meglehetősen magas, mely mind hasznos a szervezet számára. Ezek a jótékony hatások azonban csak rendszeres fogyasztás mellett érvényesülnek igazán. Ez a főzelék rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
Egyszerű spenótfőzelék recept
Hozzávalók:
- 60 dkg spenót
- 2 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál liszt
- 5 evőkanál olaj (napraforgó vagy olíva)
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint (elhagyható)
Az egyszerű spenótfőzelék elkészítése lépésről – lépésre:
- A friss spenót leveleket több vízről mossuk át, hogy a földes, homokos szennyeződések leázzanak róla.
- A fokhagymát pucoljuk meg és nyomjuk össze.
- Egy nagyobb edényben az olajat hevítsük fel és tegyük rá az összezúzott fokhagymát.
- Pirítsuk kevergessük kicsit, de ne égessük oda, mert megkeseredik!
- Adjuk hozzá több adagban a víztől lecsepegtetett spenót leveleket és addig forgassuk, kavargassuk őket, amíg össze nem esnek.
- Ezután fűszerezzük ízlés szerint a sóval, borssal, esetleg szerecsendióval.
- Engedjük fel annyi tejjel, hogy ellepje és főzzük puhára a leveleket.
- A tűzről levéve hagyjuk kicsit hűlni, majd botmixerrel alaposan turmixoljuk össze.
- Készítsünk a lisztből és kevés tejből rántást, engedjük fel vele a főzeléket és rottyansunk rajta még egyet.
A rántást el is hagyhatjuk belőle, úgy is nagyon fimon, ha nem sűrítjük be. Jellemzően főtt burgonyával, főtt vagy tükörtojással tálalják. De kínálhatunk mellé főtt vagy sült virslit, sült kolbászt egyaránt. De önmagában is nagyon ízletes, főleg friss, meleg bagettal, cipóval. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez