Spenótfesztivál

A spenót nem olyan népszerű zöldség hazánkban, hiszen az íze meglehetősen megosztó, ezért is van szükség a népszerűsítésére, melyre Spenótfesztivál is létrejött. A spenót hazánkba a XV. század második felében érkezett – eredetileg az ősi Perzsiából származó növény – azóta ismerjük és termesztjük. Főleg a kiskertek kedvelt növénye, hiszen a vetése, gondozása nem igényel nagy munkálatokat. Nagyüzemi termesztésben Bács-Kiskun megyében a Duna menti tápanyagdús területeken termesztik. Bár az egy főre jutó éves fogyasztás alig haladja meg a néhány dekagrammot, ezért is népszerűsítik ezt az igazán egészséges zöldséget.

Hiszen a spenót vitamin– és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, mely rendszeres fogyasztás mellett a szervezetre igazán jótékonyan hat.

Nagy előnye, hogy – bár a spenót szezon nem tart sokáig – a fagyasztott spenót által egész évben hozzá lehet jutni. Így szinte bármikor feltölthetjük általa a szervezet ásványi anyag- és vitamin raktárát, hiszen ezekben bővelkedik. Ráadásul magas a rost tartalma és kevés a kalória tartalma, így fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is lehet. De érdemes a spenót diétát is kipróbálni, mert ilyen is létezik. A spenótos turmix elkortyolgatásával reggelente, pedig szintén sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért is.

Spenótfesztivál – programok

A Tolna megyei Dunaföldváron – e gyönyörű Duna parti városban – hosszú évek óta minden év tavaszán a spenót szezonban megrendezik a Spenótfesztivált. Mert bizony az ismertebb Levendula fesztivál vagy az Almafesztiválok mellett léteznek kevésbé ismertek rendezvények is, mint például a Céklafesztivál is. A rendezvényen számos érdekes programmal várják az érdeklődőket több helyszínen is. A különböző gasztronómiai programok mellett – spenótos ételek versenye, grill és tárcsás ételek versenye – egyéb könnyűzenei, táncos produkciók is várják az érdeklődő kicsiket és nagyokat egyaránt.

Ha pedig bevásárolni is tudtunk a termelők friss zöldségeiből, akkor otthon akár neki is láthatunk a spenót fagyasztásának télire eltevésének.

https://www.programturizmus.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom