Tartalomjegyzék
A zöldséges fasírtok, tócsnik, nagyon népszerűek, bár a spenótfasírt kevésbé ismert. A húslevesből megmaradt főtt zöldségeket szoktuk ilyen formában felhasználni, hiszen fokhagymás mártogatóssal nagyon ízletes főétel készíthető belőle. A spenótos ételek főleg akkor kerülnek előtérbe, ha telítődtünk minden mással, vagy a tavaszi méregtelenítés, böjtölés időszakában. De mivel spenót fagyasztva egész évben elérhető, így bármikor készíthetjük, nemcsak friss leveles zöldségből.
Fűszerekkel megbolondítva igazán különösen ízvilágú, melyet akár egyéb zöldségekkel – vagy maradék húsokkal – is készíthetjük együtt.
Egyszerű spenótfasírt recept
Hozzávalók:
- 25 dkg megtisztított spenót
- 10 dkg reszelt sajt (félkemény)
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 db száraz zsemle
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 2 db egész tojás
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- fűszerpaprika – ízlés szerint
- petrezselyemzöld – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- rozmaring – ízlés szerint
- olaj a sütéshez
- zsemlemorzsa a panírozáshoz
Spenótfasírtok elkészítése lépésről – lépésre
- Először a spenót leveleket kell alaposan megmosni, összevagdosni kisebb darabokra.
- Majd blansírozni kell és leszűrni, lecsepegtetni.
- Ezután botmixerrel össze is turmixolhatjuk, de maradhat leveles is.
- Közben a száraz zsemléket be kell áztatni kevés vízbe – vagy tejbe – és utána ki kell nyomkodni.
- Ezután a petrezselymet is megmossuk, összevagdaljuk.
- A fokhagymát, lilahagymát megpucoljuk, összegvagdossuk.
- A kihűlt spenóthoz keverjük a kinyomkodott zsemléket, majd hozzáadjuk a tojásokat, a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint a többi fűszerrel fűszerezzük.
- Gombócokat formálunk belőle, ha szükséges még adhatunk hozzá kevés lisztet, léneg, hogy álljanak össze a gombócok.
- A gombócokat kicsit lapítjuk és zsemlemorzsába forgatjuk.
- Forró olajba kisütjük és már tálalhatjuk is.
Készíthetjük tepsiben is, akkor a panírozás kihagyható. 180 fokra előmelegített sütőben kell sütni kicsit megolajozott sütőpapíron, amit 16-18 perc alatt tudunk készre sütni. Félidőnél meg kell forgatni őket.
Kínálhatjuk mártogatóssal önmagában, de remek körete húsételeknek, halaknak. Főzelékek feltétje is lehet, de salátákkal is kitűnő választás. Igazán sokféleképpen készíthető és kínálható. Nagyjából 15-17 db készíthető belőle. Jó étvágyat hozzá!
https://egy.hu/gasztro/gyors-fuszeres-finomsag-zoldseges-tocsni-107250
Vissza a kategória cikkeihez