Spenót zsemlével

A spenót zsemlével a spenótfőzelék egy elkészítési módja. A spenótból készült főzelék ugyanis többféleképpen készíthető, sűríthető. Készíthetjük mindenféle sűrítés nélkül, úgy a legkevesebb a kalória tartalma. A lisztes sűrítéssel készült főzelékből egy adag – kb. 30 dkg – 130 kalória, ami szintén nem magas. Ezért is remek kiegészítői a spenótos ételek a fogyókúrás étrendeknek. Mindezeken túl pedig a vitamin – és ásványianyag, valamint rost tartalma pedig magas, mely mind hasznos a szervezet számára.

Spenót zsemlével recept

Hozzávalók:

  • 60 dkg friss spenót levél
  • 2 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 zsemle
  • 3 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál olaj (napraforgó vagy olíva)
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint (elhagyható)

A spenótfőzelék elkészítése zsemlével lépésről – lépésre:

  1. A friss spenót leveleket több vízről mossuk át, hogy a földes, homokos szennyeződések leázzanak róla.
  2. A fokhagymákat pucoljuk meg és nyomjuk össze.
  3. Egy nagyobb edényben az olajat hevítsük fel és tegyük rá az összezúzott fokhagymát.
  4. Pirítsuk kevergessük folyamatosan, figyelve arra, hogy ne égessük oda, mert megkeseredik!
  5. Majd adjuk hozzá több adagban a víztől lecsepegtetett spenót leveleket és addig forgassuk, kavargassuk őket, amíg össze nem esnek.
  6. Ezután fűszerezzük ízlés szerint a sóval, borssal, esetleg szerecsendióval.
  7. Engedjük fel annyi tejjel, hogy ellepje és főzzük puhára a leveleket.
  8. Ha már félig megpuhultak a levelek, akkor tépkedjük bele a zsemlét (vagy zsemléket) és még azzal főzzük puhára a leveleket.
  9. Majd vegyük le a tűzről, ha elkészült és hagyjuk kicsit kihűlni.
  10. Ezután botmixerrel alaposan turmixoljuk össze.
  11. Ha még rántást is készítünk hozzá, akkor a lisztet keverjük össze kevés tejjel csomómentesre, engedjük fel vele a főzeléket és rottyansunk rajta még egyet.

A rántás már a zsemle sűrítése miatt nem szükséges, hiszen a zsemlével is sűrűsödik. Még melegen tálaljuk. Kínálhatunk mellé főtt vagy tükörtojást, főtt vagy sült virslit, kolbász egyaránt. De önmagában is nagyon ízletes. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom