Spenót vetése

A spenót vetése történhet kora tavasszal vagy ősszel, ennek megfelelően a levelek szedhetők tavasszal és ősszel is. Bár azt gondolhatnánk, hogy csak egyfajta spenót létezik, de több fajtája is elérhető, termeszthető.

A spenót az ősi Perzsia területéről származik és a IX. században került Európába. Hazánkban a XV. század óta ismert és termesztett növény. Napjainkra főleg a kiskertekben található meg, nagyüzemi termesztése – mely jellemzően a Bács-Kiskun megye Duna-menti területein található – nem jelentős.

Sajnos, bár rendkívül egészséges zöldség, hazánkban az egy főre jutó éves fogyasztása alig haladja meg a néhány dekagrammot. Pedig rendszeres fogyasztásával nemcsak egészségünk őrizhető meg általa, de számos betegséget is elkerülhetünk. Pedig népszerűsítésére Dunaföldváron évről-évre Spenótfesztivált is rendeznek.

Spenót vetése, gondozása, szedése

A spenót vetéséhez is szükséges a talajt előkészíteni. A jól megmunkált, tápanyagdús, meszes, középkötött talajt kedveli a leginkább. A szélsőséges talajviszonyokat és a laza homokot nem kedveli.

A magok évente kétszer is vethetők, a késő téli vetés tavasszal, míg a késő nyári vetés ősszel szüretelhető. Természetesen tavasszal is vethetők a spenót magok.

A magokat érdemes már igen korán – március elején, közepén – elvetni szabad földbe, mivel a fagyokra nem érzékeny és a magok már 4-5 fokon csírázásnak indulnak. A spenót számára a napos, illetve a félárnyékon fekvő ágyás az ideális. A vetőmagokat 2-3 cm mélyre kell szórni, 4-5 cm tőtávolságra. Majd betakarni egy réteg földdel, majd alaposan meg kell öntözni. A vetési sortávolság 20 cm körül legyen.

Tavaszi vetésre: Eszkimo, Lina F1, Matador, Popeye, Symphonie F1 fajták ajánlottak.

Nyári vetésre: a Matador, Norvak, Solar F1 fajták ajánlottak.

Áttelelő fajták: Darko, Estivato és a Matador egyaránt.

Spenót gondozása

Műtrágyák közül a nitrogén- és káliumtartalmú a legjobb számára, mivel sok nitrogént és káliumot vesz fel. Az ápolása a gyommentesítő kapálásból áll leginkább. Öntözést nem igazán igényel, mivel a tavaszi talaj biztosít elegendő nedvességet a fejlődéséhez. Természetesen a nagy kánikulai melegben, ha még nem szedtük fel, érdemes öntözni néha.

A tápanyagdús talajon kívül fontos számára a rendszeres talajlazítás is. A fóliában termesztett spenót, már a vetést követő 6-7 héten szedésre alkalmassá válik. Azonban, ha tartósan 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet az már nem tesz jót neki, mert a szárai nagyon megnyúlnak és a levelek is értéktelenné válnak.

Spenót szedése

A levelek innentől folyamatosan szedhetők. A nagyobbakat kell leszedni folyamatosan, hogy a kisebbek is nőni tudjanak. Ha már felmagosodik a növény, akkor a töveket ki kell szedni és komposztba kell tenni összevagdosva a szárakat. Ha szeretnénk magot hagyni, akkor 2-3 erőteljes tövet hagyjunk meg. A szárakat csak akkor távolítsuk el, amikor a levelek már megsárgultak, hervadásnak indulnak. Ekkor papírra kirázogatjuk belőle a magokat és megszárítjuk őket.

Spenót vetése – fajták

Spenót palántákkal nem találkozhatunk a kertészetekben, de vetőmag annál nagyobb kínálatban elérhető.

Bébispenót

A leginkább használt spenót fajta a salátákhoz, melynek az íze édeskés és az oxálsav tartalma is kevesebb, mint a többi fajtáénak. Általában előre mosott és csomagolt formájában találkozhatunk vele a bevásárlóközpontok polcain.

Popey

Tavaszi vetésre ajánlott, friss fogyasztásra alkalmas fajta. Szára felálló, hosszú, levele közép zöld színű, sima és kemény. Levélnyele vastag. Közepesen hidegtűrő. Korai szabadföldi termesztésre javasolt. Vetése márciusban, áprilisban történhet, így május, júniusban már szüretelhető.

Matador

Őszi-tavaszi vetésre ajánlott nagylevelű, gyors növekedésű fajta. Levele közép zöld, közepesen hólyagos. Levélnyele középhosszú. A hideget jól tűri, későn hoz magszárat. Vetése márciusban, áprilisban történhet, így május, júniusban már szüretelhető.

Új-Zélandi

Ez a növény tulajdonképpen nem spenót, csak hasonlít rá. Új-Zélandon kívül Ausztráliában és Japánban is őshonos. A kristályvirágfélék családjába tartozó növény akár az egy méteres magasságot is meghaladja. Vastag, húsos levelű, bokros növény, mely a meleget jól tűri, a hideget azonban nehezen viseli.  A levelei a többi fajtáéhoz képest kesernyésebbek.

Spenót tárolása

A spenót nagyon hamar romlásnak indul, ezért szedését, vásárlását követően érdemes minél előbb feldolgozni. Csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg, ne úgy tároljuk el, mert az még csökkenti az eltarthatóság idejét. Ami egyébként sem sok: 4-6 napot tudjuk tárolni hűtőszekrényben maximum. Ha nem tudjuk felhasználni, inkább fagyasszuk le, hiszen úgy nem romlik meg és bármikor a későbbiek során el tudjuk készíteni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom