Spenót tükörtojással

A spenót tükörtojással az, ami jellemzően a spenótról az eszünkbe jut. Pedig a spenót nemcsak főzelékek készíthető, hiszen remek körete húsételeknek, fasírtoknak, halaknak, sajtoknak egyaránt. Felhasználható párolva, főzve vagy különböző rakott – sült ételként egyaránt. Mivel számos vitamint és ásványianyagot tartalmaz, rendszeres fogyasztása igazán jót tesz a szervezet számára. A kalória tartalma alacsony, viszont sok benne a rost, így fogyókúrás étrendek kiváló kiegészítője is lehet. Érdemes belőle a szezonban minél többet fogyasztani és feldolgozni télire, hiszen remekül fagyasztható.

Spenót tükörtojással recept

Hozzávalók:

  • 60 dkg spenót
  • 2 dl tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál olaj (napraforgó vagy olíva)
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint (elhagyható)

Egyszerű spenótfőzelék tükörtojással, elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A friss spenót leveleket több vízről mossuk át, hogy a földes, homokos szennyeződések leázzanak róla.
  2. A fokhagymát pucoljuk meg és nyomjuk össze.
  3. Egy nagyobb edényben az olajat hevítsük fel és tegyük rá az összezúzott fokhagymát.
  4. Pirítsuk kevergessük kicsit, de figyeljünk rá, hogy ne barnuljon meg, mert akkor megkeseredik!
  5. Adjuk hozzá több adagban a víztől lecsepegtetett spenót leveleket és addig forgassuk, kavargassuk őket, amíg össze nem esnek.
  6. Ezután fűszerezzük ízlés szerint a sóval, borssal, esetleg szerecsendióval.
  7. Engedjük fel annyi tejszínnel, hogy ellepje és főzzük puhára a leveleket.
  8. A tűzről levéve hagyjuk kicsit hűlni, majd botmixerrel alaposan turmixoljuk össze.
  9. Készítsünk a lisztből és kevés tejből rántást, engedjük fel vele a főzeléket és rottyansunk rajta még egyet.
  10. Amíg kicsit hűl, készítsük el a tükörtojásokat hozzá.

A rántást el is hagyhatjuk belőle, úgy is nagyon fimon, ha nem sűrítjük be. Jellemzően főtt burgonyát is kínálnak mellé. Párolt spenót tükörtojással reggelire is kitűnő választás, de egy diétás, kalóriaszegény vacsorának is remek. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom