Spenót télire

A spenót télire többféleképpen is eltehető. A friss spenót szezonja nem tart ki nagyon sokáig, bár érdemes ebben az időben minél többet fogyasztani ebből az egészséges zöldségből. Ha lehetőségünk van rá érdemes eltenni télire is, így hosszabbítva meg a felhasználási idejét. Hiszen a spenót rendkívül egészséges zöldség, fogyasztása minden nap ajánlott. A spenót jótékony hatása a szervezetre rendkívüli, mely rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. A kalória tartalma pedig meglehetősen alacsony így diétás ételek, kúrák remek alapanyagaként is használhatjuk.

Spenót télire – recept

Ez alapján a recept alapján a spenót bár nem olyan egyszerűen, de üvegbe is elrakható a téli hideg napokra, amikor már önmagában a színe, a látványa is örömmel tölthet el minket. 

Hozzávalók:

 • tetszőleges mennyiségű friss zsenge spenót
 • befőttesüvegek jól záródó tetővel

Spenót befőzésének folyamata lépésről – lépésre:

 1. Először a spenótot alaposan meg kell mosni több váltóvízről is, hogy a föld maradványai és egyéb szennyeződések lejöjjenek róla.
 2. Majd vizet kell forralni és abba beletenni a spenót leveleket akkor, ha már forr a víz.
 3. 5 percig főzzük a vízben majd szűrjük le és hideg vízzel öblítsük le.
 4. Ezután ismét forraljunk sós vizet, amiben a spenót leveleket puhára főzzük.
 5. Az előzőleg alaposan kimosott, kifertőtlenített befőttesüvegekbe töltjük az üvegeket lezárjuk a kupakokkal.
 6. Majd még vizes dunsztba tesszük.
 7. Ehhez már előzőleg készítsünk el egy nagy lábast, amibe az üvegek beleférnek. Az edény aljára tegyünk valamit – konyharuha, rács, párolóbetét – ami nem engedi az üvegeket érintkezni az edény aljával.
 8. Tegyünk bele annyi vizet, hogy az üvegeket ne lepje, majd el és forraljuk fel a vizet.
 9. Amikor forr, beletesszük az üvegeket és az újra forrástól számított 10 percig főzzük közepes lángon őket. (Ha kevés ecetet adunk a vízhez nem vízkövesednek meg az üvegek.)
 10. Ha letelt az idő kivesszük őket a forró vízből – ehhez a legjobb eszköz az üvegfogó – és konyharuhára téve hagyjuk, hogy kihűljenek.
 11. Ha kihűlt mehet a kamra polcaira és várhatja a sorsát.

A spenót fagyasztása is egy módja a télire való eltevésnek, mely jóval egyszerűbb, mint a befőzése. Azonban ennek hátránya, hogy a fagyasztó szekrény kapacitása véges.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom