Tartalomjegyzék
A spenót szezon igazán korán kezdődik, hiszen a spenót az egyik legkorábbi zöldség, szinte a retek és az újhagyma idején. Ugyan nem olyan népszerű zöldség, érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, mert a szervezetünkre igazán jótékony hatású. Bár a legismertebb elkészítési módja a spenótfőzelék, számos remek, ízletes fogás készíthető belőle.
A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.
Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:
- a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
- azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg
- ha friss, ropogós, nem utazott sokat és nem tárolták sokáig, akkor lédús marad, nem lesz kesernyés a spenót esetén
- tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
- a szezonális zöldségek, gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
- érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire
Spenót szezon
A spenót vetése a legkorábban kezdődhet, mivel a magok már 4-5 fok körül is csírázásnak indulnak és a fagyokra sem érzékenyek. Ősszel is vethető, ilyenkor érdemes fóliával takarni, így már február végére szedhetőek a friss, zöld levelek. A spenót önálló ágyásban vagy vegyes kultúrában – azaz biokertben is – nevelhető.
A szezonja nem tart sokáig, hiszen áprilisban és májusban kereshetjük a friss leveles zöldséget a piacok standjain. Viszont mivel remekül lefagyasztható ilyenkor érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni belőle és eltenni.
Hiszen a spenót rendkívül egészséges zöldség, melyet így télen sem kell nélkülöznünk. Ráadásul magas a rost tartalma, de kevés kalóriát tartalmaz, így fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is lehet akáregész évben.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez