Spenót nyersen

A spenót nyersen is fogyasztható, de párolva, főzve egyaránt. Nem minden zöldség esetében jó, ha nyersen fogyasztjuk, a spenót ezek közé a zöldségek közé tartozik. Nyersen fogyasztva ugyanis hasznosíthatjuk a spenótban lévő folsavat, mely a vérképződésben, idegműködésben játszik fontos szerepet. Valamint a C-vitamint, magnéziumot – az idegrendszer működésénél fontos – és a káliumot, ami a sejtműködésnél. A főzés következtében azonban hozzáférhetővé válik az A- és E-vitamin, cink, kalcium és vas, akárcsak a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin, melyek a látás esetén fontosak. A hőkezelésnek köszönhetően a leveles zöldségekben nagy mennyiségben jelen lévő, vesekőképző oxálsav jelentős része távozik, ezért a főzővizet ajánlott kiönteni.

A spenót nyersen felhasználva

A spenótot nyersen leggyakrabban salátákban használjuk. Készülhet egyszerű spenót saláta is, melyben a többi zöldség – saláta, rukkola stb. – kerül kiegészítésként a spenót levél is. De készíthetünk tojásos spenót salátát vagy mozzarellás spenót salátát is, a variációk tárháza végtelen, csak a fantáziánk és az otthoni alapanyagaink szabhatnak határt.  Nyersen leginkább a bébispenótot szoktuk a salátákhoz használni, ugyanis az édesebb, mint a többi spenót fajta.

A spenótot főzve és párolva is készítjük a különböző spenótos ételekhez. A főzési ideje nagyban függ attól, hogy mit készítünk belőle.

Nyersen vagy pároljuk

Vannak zöldségek, melyeket párolva is érdemes fogyasztani nemcsak nyersen. Ilyenek:

A főtt vagy sült répa nagyobb mennyiségben tartalmaz béta-karotin, amely hatékony antioxidáns, vagyis védi sejtjeinket a szabad gyökök károsítás hatása ellen. Szervezetünk a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, melynek fontos szerepe van az egészséges látás, nemzőképesség, csontnövekedés és immunrendszer működése esetében is.

  • tökfélék

A tök, sütőtök szintén fogyasztható nyersen is, bár ez ritkán jut eszünkbe, de például sütőtökös turmix vagy saláták esetében mindenképp. A hőkezelés hatására a tökben lévő béta-karotin és más hasznos tápanyagok könnyebben hasznosíthatóvá válik a szervezet számára is.

Ajánlott hőkezeléssel, nem nyersen fogyasztani az alábbi zöldségeket:

  • brokkoli
  • burgonya
  • gomba
  • karalábé
  • karfiol
  • káposztafélék
  • spárga

Ezeket is érdemes inkább kíméletesen párolni, mint főzni, hiszen úgy maradnak meg benne jobban a hasznos vitaminok, ásványi anyagok. Ugyanis ezek a zöldségek mind nagyon egészségesek, melyeket érdemes a mindennapi étkezéseink közé bevenni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom