Tartalomjegyzék
Spenót krumplival többféleképpen is készíthető, variálható. Az egyik legismertebb, legnépszerűbb a spenótfőzelék, melyhez a legjellemzőbb feltét a főtt burgonya és a főtt tojás. Azonban nemcsak így készíthetjük, hanem gluténmentes spenótfőzelékben burgonyával is sűríthetjük a spenótot. Azonban a spenót nemcsak főzelékként készíthető, hiszen remek körete húsételeknek, halaknak, sajtoknak egyaránt. A hagymás tört burgonya spenóttal készítve szintén remek köret, érdemes kipróbálni.
Spenót krumplival – recept
Hozzávalók:
- 30 dkg friss spenót levél
- 1 kg burgonya
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- víz
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 – 2 evőkanál olaj (napraforgó vagy olíva)
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- fűszerpaprika – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint (elhagyható)
A spenót és tört burgonya elkészítése lépésről – lépésre:
- A friss spenót leveleket több vízről mossuk át, hogy a földes, homokos szennyeződések leázzanak róla.
- A fokhagymákat pucoljuk meg és nyomjuk össze, a vöröshagymát vagdossuk apróra.
- Egy nagyobb edényben a 2 evőkanál olajat hevítsük fel és tegyük rá az összezúzott fokhagymát.
- Pirítsuk kevergessük folyamatosan, figyelve arra, hogy ne égessük oda, mert megkeseredik!
- Majd adjuk hozzá több adagban a víztől lecsepegtetett spenót leveleket és addig forgassuk, kavargassuk őket, amíg össze nem esnek.
- Ezután fűszerezzük ízlés szerint a sóval, borssal, esetleg szerecsendióval.
- Engedjük fel annyi vízzel, ami ellepi és lassú tűzön főzzük puhára a leveleket.
- Közben a burgonyát pucoljuk meg, kockázzuk fel és főzzük meg enyhén sós vízben.
- Majd, ha megfőtt szűrjük le.
- Egy serpenyőben hevítsük fel a másik 2 evőkanál olajat, adjuk hozzá az aprított vöröshagymát és kevergetve pároljuk üvegesre.
- Húzzuk le a tűzhelyről szórjuk meg a fűszerpaprikával, keverjük össze és adjuk hozzá a főtt burgonyát.
- Fűszerezzük sóval, borssal és a spenót mellé tálaljuk.
Remekül illik sültekhez, fasírtokhoz, disznótoros ételekhez. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez