Spenót krumplival

Spenót krumplival többféleképpen is készíthető, variálható. Az egyik legismertebb, legnépszerűbb a spenótfőzelék, melyhez a legjellemzőbb feltét a főtt burgonya és a főtt tojás. Azonban nemcsak így készíthetjük, hanem gluténmentes spenótfőzelékben burgonyával is sűríthetjük a spenótot. Azonban a spenót nemcsak főzelékként készíthető, hiszen remek körete húsételeknek, halaknak, sajtoknak egyaránt. A hagymás tört burgonya spenóttal készítve szintén remek köret, érdemes kipróbálni.

Spenót krumplival – recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg friss spenót levél
  • 1 kg burgonya
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 – 2 evőkanál olaj (napraforgó vagy olíva)
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • fűszerpaprika – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint (elhagyható)

A spenót és tört burgonya elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A friss spenót leveleket több vízről mossuk át, hogy a földes, homokos szennyeződések leázzanak róla.
  2. A fokhagymákat pucoljuk meg és nyomjuk össze, a vöröshagymát vagdossuk apróra.
  3. Egy nagyobb edényben a 2 evőkanál olajat hevítsük fel és tegyük rá az összezúzott fokhagymát.
  4. Pirítsuk kevergessük folyamatosan, figyelve arra, hogy ne égessük oda, mert megkeseredik!
  5. Majd adjuk hozzá több adagban a víztől lecsepegtetett spenót leveleket és addig forgassuk, kavargassuk őket, amíg össze nem esnek.
  6. Ezután fűszerezzük ízlés szerint a sóval, borssal, esetleg szerecsendióval.
  7. Engedjük fel annyi vízzel, ami ellepi és lassú tűzön főzzük puhára a leveleket.
  8. Közben a burgonyát pucoljuk meg, kockázzuk fel és főzzük meg enyhén sós vízben.
  9. Majd, ha megfőtt szűrjük le.
  10. Egy serpenyőben hevítsük fel a másik 2 evőkanál olajat, adjuk hozzá az aprított vöröshagymát és kevergetve pároljuk üvegesre.
  11. Húzzuk le a tűzhelyről szórjuk meg a fűszerpaprikával, keverjük össze és adjuk hozzá a főtt burgonyát.
  12. Fűszerezzük sóval, borssal és a spenót mellé tálaljuk.

Remekül illik sültekhez, fasírtokhoz, disznótoros ételekhez. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez