Spenót készítése

A spenót készítése nem tartozik a bonyolult feladatok közé. Sokan mégis vonakodnak tőle. Főleg a friss, leveles spenótot elkészíteni, pedig nem bonyolultabb, mint a fagyasztott spenót feldolgozása. A spenót ráadásul az egyik legegészségesebb növény, számos vitamint– és ásványianyagot, – a szervezet számára hasznos rostot is tartalmaz. Érdemes belőle minél többet fogyasztani és nemcsak a spenót szezonban. 

Spenót vásárlása

A spenótot szedhetjük magunk a kertből vagy vásárolhatjuk a piacon, bevásárlóközpontokban. Mindig figyeljünk arra, hogy lehetőleg szezonban vásároljuk a friss zöldségeket gyümölcsöket. Egyrészt akkor a legvitamindúsabb, másrészt az ára is abban az időszakban a legkedvezőbb.

Csak a zsenge, friss spenót leveleket vegyük meg. Ami már sárgulásnak indul és fonnyadt is, az hosszú ideje áll a polcon, már régen leszedték. A bébispenótot jellemzően előre csomagolva és már sokszor mosva tudjuk megvásárolni. Ott arra figyeljünk, hogy ha nyálkás, akkor az már nem friss.

Spenót tisztítása

Bébispenót esetén nem szükséges a levélszárak lecsipkedése, mert azok nagyon zsengék és ez a spenót fajta az egyik legédesebb. De a többi esetében érdemes a vastagabb levél százakat, ereket kiszedni feldolgozás előtt, mert azok keserűek és az étel is keserűbb lehet tőlük.

A spenót leveleket csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg, különben hamarabb romlásnak indul. Alaposan – több váltóvízről is – mossuk meg, hogy a földes, homokos szennyeződés le tudjon ázni a levelekről. Ha megmostuk, szűrőn csöpögtessük le, vagy nyomkodjuk ki a leveleket a feldolgozás előtt.

Spenót készítése

A zöld levelek legegyszerűbben elkészíthető módja a spenót párolása. Ez a módszer ráadásul kíméletesebb, mint a főzés, így a levelekben jobban benne maradnak az értékes vitaminok, ásványi anyagok. Párolni lehet pároló edényben, de egy fém szűrő segítségével, hagyományos, sima edényben is.

Érdemes mindig szezonális, friss zöldséget használni a pároláshoz, mert azok zsengék és hamarabb el is készülnek. A spenót párolásához szükséges idő: 3 perc. Fűszerezni nem szükséges párolás előtt, elég utána.  Azonban fokhagymát tehetünk hozzá.

A spenótot gyakran főzzük is. Itt is érdemes kíméletesen, kis lángon főzni addig, amíg a levelek összeesnek, megpuhulnak. Ez sem több 10-12 percnél. A spenótfőzelék, krémleves esetében is megfőzzük, – akárcsak számos további étel elkészítéséhez – a friss- vagy fagyasztott leveleket.

Spenót tárolása

A friss leveleket hűtőben 3-4 napig mosás nélkül el lehet tárolni a zöldséges rekeszben. Ha nagyon friss egy hetet is kibír. Ha nem tudjuk felhasználni ennyi idő alatt, érdemes lefagyasztani. A spenót ugyanis remekül alkalmas a fagyasztásra. Így a szezonon kívül is hozzájuthatunk az értékes növényhez.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom