Spenót kalória

A spenót kalória tartalma rendkívül alacsony, így akár fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is lehet. Bár létezik spenót diéta is. Bár a spenót rendkívül egészséges zöldség, nem fogyasztunk belőle túl sokat. Hazánkban az éves egy főre eső spenót fogyasztás alig néhány dekagramm. Pedig rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, hiszen számos betegség megelőzhető vele. Mivel a spenót vitamin– és ásványianyag tartalma igen magas. Számos a szervezet számára hasznos összetevőt tartalmaz.

Spenót kalória tartalma

10 dkg nyers spenót az alábbi értékekkel bír:

  • 29 kcal
  • 3,6 g fehérje
  • 0,6 g zsír
  • 1,3 g szénhidrát (ebből cukor: 0,7 g)
  • 2,9 g rostot tartalmaz.

10 dkg főtt, fűszerezett spenót esetén az értékek így változnak:

  • 23 kcal
  • 2,9 g fehérje
  • 0,26 g zsír
  • 3,7 g szénhidrát (cukor: 0,4 g)
  • 2,4 g rostot tartalmaz.

A spenót glikémiás indexe szintén alacsony: 15. Ez azt jelenti, hogy nem gyorsan felszívódó szénhidrát.

Mit is jelent ez, illetve a glikémiás index ténylegesen?

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

Például a burgonya esetében, nem mindegy, hogy nyers, főtt, vagy krumplipüréről beszélünk. A püré ugyanis magasabb glikémiás indexű, mint a héjában főtt krumpli, ugyanis a pürésítés gyorsítja az alapanyag felszívódását.

Azonban, ha ehhez fehérjében gazdag alapanyag társul (pl. egy szelet hús), akkor már a krumpli vércukorszint emelő képessége is csökken. Mindez egy tál friss salátával – lehetőleg hidegen sajtolt olajjal meglocsolva – a rost bevitel miatt jó kombináció lehet. Tehát a jó ételkészítési technikákkal és az alapanyagok kombinálásával tudatosan befolyásolhatjuk az ételek vércukorszint emelő képességét.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom