Spenót jótékony hatása

A spenót jótékony hatása a szervezetre igazán rendkívüli, azonban ez csak rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Azonban hazánkban a spenót fogyasztása nem mondható kiemelkedőnek, hiszen éves viszonylatban az egy főre jutó mennyiség alig néhány dekagramm. Bár az egyik legkorábbi zöldségféle tavasszal – a retek és az újhagyma után – nem sokat fogyasztunk belőle, azt a keveset is jellemzően a tavasszal és ősszel.

Pedig a spenót vitaminés ásványianyag tartalma rendkívül magas, ezért nem is javasolt mindennapi fogyasztása. Mert bár a főzés által csökken az ásványianyag tartalma, de mivel kevés vízben főzzük, vagy pároljuk még így is koncentráltan maradnak meg benne.

Mindezek mellett a kalória tartalma alacsony, így a fogyókúrák remek kiegészítője is lehet. Sőt létezik spenót diéta is, mely nem csak abból áll, hogy napokon keresztül csak nyers spenóton élünk.

Spenót jótékony hatása – vitaminok, ásványi anyagok

A spenót minden részét használják, bár fogyasztani csak a levelét szoktuk. A szárából és szárított leveleiből is készítenek spenótport, melyet ételszínezésre használnak.

A spenótban megtalálható az A-, B2-, B6-, B9- valamint a C-vitamin is és számos ásványi anyag. Ezek többek között a vízhajtó kálium, de ezen kívül jelentős mennyiségű a folsav, mangán, magnézium, kálium, vas, réz, foszfor, és a cink is.  Sőt még az omega-3 zsírsavak is megtalálhatók benne.

Spenót hatása a szervezet számára:

  • erősíti az immunrendszert (hatékony segítség fáradság, szellemi és fizikai kimerültség esetén is)
  • vízhajtó, ezáltal méregtelenítő hatása is van, hatékony segítség fogyókúra esetén
  • mivel jelentős a magnézium tartalma, a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik
  • a szem egészségének megőrzésében, a látás javításában is hatékony segítség, mivel zöld levelei fitotápanyagokat tartalmaznak (béta-karotint és luteint is)
  • A-vitamin tartalma miatt erősíti a bőr szöveteit, ezáltal egyaránt segítség a ráncok és aknék kezelésénél is
  • az egészséges szív működését is segíti a benne található folsavnak köszönhetően, mely elengedhetetlen a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez
  • gyulladáscsökkentő hatásai is jelentős

Ideális fogyasztási módjai

Az friss, zöld leveleket kevés vízben főzzük vagy pároljuk meg. A spenót fűszerezése által remekül kiemelhető ennek a nagyon egészséges zöldségnek az íze. Bár a gyerekek jellemzően nem rajonganak érte, pedig már a babáknak is kínálható 10-11 hónapos kor körül.  

Bár a spenót szezon nem tart sokáig, lefagyasztva egész évben elérhető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom