Spenót főzése

A spenót főzése, párolása a leggyakrabban alkalmazott elkészítési módja a friss zöld leveleknek. Bármilyen ételt készítünk is belőle – hacsak nem friss salátát – akkor mindenképpen meg kell főzni vagy párolni. A spenót rendkívül egészséges zöldség, melynek magas az ásványianyag- és vitamin tartalma egyaránt. Ahhoz, hogy ezek a leginkább megmaradjanak benne, érdemes inkább kíméletesen párolni, mint főzni.

A spenót főzési ideje

A spenót főzési ideje attól is függ, hogy mit szeretnénk vele csinálni. Ugyanis nem mindegy, hogy fagyasztás előtt szeretnénk blansírozni, vagy spenótfőzeléket készítünk belőle. Az sem mindegy, hogy milyen a zöldség kora, mérete, mert egy zsenge, friss zöldség főzésének sokkal kevesebb idő szükséges. De meghatározó lehet az edény is, amiben főzzük, ugyanis más kuktában főzni és más egy egyszerű fazékban. Persze a receptek leírásában nem részletezik ennyire a főzési időket, sokszor magunknak kell kitapasztalni, kóstolgatni, villával szúrkálni stb., hogy az állapotát lássuk.

A spenót főzési ideje általában 10-12 perc. Érdemes kiindulásképp mindig a zöldség állapotát figyelembe venni és azt, hogy mihez készítjük. Főzni lassú tűzön, kíméletesen érdemes.

Főzzük vagy pároljuk

Érdemes inkább kíméletesen párolni, mint főzni, hiszen úgy maradnak meg benne jobban a hasznos vitaminok, ásványi anyagok. Ugyanis a spenót rendkívül egészséges zöldség, melyet érdemes a mindennapi étkezéseink közé bevenni. Bár a szezonja csak néhány hónap, de fagyasztva egész évben hozzájutunk.

Mivel a vitamin – és ásványi anyag tartalma is magas és sok rostot is tartalmaz, fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is. Annál is inkább, mivel a kalória tartalma rendkívül alacsony. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen a glikémiás indexe szintén alacsony.

Spenót főzése, blansírozása

A spenót blansírozása elsősorban a fagyasztása kapcsán jut eszünkbe, de számos étel elkészítése előtt blansírozhatjuk. Sőt nemcsak a spenótot, de szinte bármilyen zöldséget – spárgát, zöldbabot – blansírozhatjuk. Az uborkát és a tököt azonban magas víztartalmuk miatt, nem. Ezt az eljárást alkalmazzák a lekvárok főzése esetén is főleg a sárgabarack lekvár főzése előtt, így a héját sokkal könnyebben le lehet húzni. De ugyanígy a paradicsom befőzése előtt is le szoktuk húzni a héját feldolgozás előtt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom