Spenót felhasználása

A spenót felhasználása rendkívül széleskörű, annak ellenére, hogy nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé. Főleg a gyerekek nem rajonganak érte, pedig nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin- és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük. Ráadásul ez a zöldség – köszönhetően annak, hogy remekül fagyasztható – egész évben elérhető. Ez azért is fontos, mert a spenót szezonja nem tart túl hosszú ideig. Ebben az időszakban azonban érdemes minél többet fogyasztani és eltenni belőle télire.

Spenót felhasználása – nyersen

A spenót felhasználása történhet nyersen vagy párolva, főzve is. Nyersen főleg saláta alapanyagként használjuk más zöldségekkel – paradicsom, uborka, retek, avokádó, cékla stb. – keverésével. De gazdagíthatjuk a salátát főtt húsokkal, sonkával, sajttal, főtt tojással egyaránt. A spenót kalória tartalma ráadásul igazán alacsony, így fogyókúrás, diétás étrendek remek kiegészítője is lehet.

Spenót felhasználása párolva, főve, sütve

A spenót leggyakoribb feldolgozási módja párolva vagy főzve történik. Így készül a spenótkrémleves, spenótfőzelék is. Sült feldolgozási módja esetén is elő pároljuk vagy blansírozzuk. Így készülnek a spenótos köretek, de a tészták, rakott spenótos ételek is, melyek nagyon sokféleképpen variálhatók.

Kevésbé ismert a spenótos muffin, ami nagyon ízletes sós sütemény, mely mártogatóssal vagy köretként húsok, halak, sajtok mellé is kitűnő választás.

Spenótos pesto és mártogatós receptek is vannak, melyek kevésbé ismertek, de a remek fűszerezésnek köszönhetően igazán ízletesek.

A spenót fűszerei: a fokhagyma mellett, mely szinte elmaradhatatlan, a bors, szerecsendió.

Spenót tárolása

A friss spenót hűtőszekrény zöldséges rekeszében 4-5 napig eltartható. Azonban arra figyeljünk, hogy ne mossuk meg csak közvetlenül a felhasználás előtt, ugyanis akkor hamarabb romlik. Egyébként is nagyon hamar megromlik.

A friss spenót vásárlásánál érdemes csak a zöld leveles, friss zöldséget megvásárolni. Amiben sárgás levelek vannak, azok már nem frissek. A bébispenót jellemzően mosott, előre csomagolt állapotban kapható a bevásárlóközpontok polcain. Ha a zacskóban a zöldség nyálkás, akkor már azt se vegyük meg, mert az is napok óta ott áll.

Ha a vásárlást követően mégsem tudjuk azonnal felhasználni, inkább fagyasszuk le, hiszen a spenót remekül fagyasztható zöldség.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom