Spenót fagyasztása

A spenót fagyasztása az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni ebből az egészséges zöldségből. Bár elkészítése leginkább a spenót szezonban kerül előtérbe, de egész évben elérhető, így szinte bármikor fogyaszthatunk belőle.Ugyanis a spenót fagyasztása is egy módja annak, hogy ne csak szezonban tudjunk fogyasztani belőle.  Természetesen érdemes belőle ebben az időszakban minél többet beszerezni, feldolgozni, fogyasztani belőle. Ugyanis a spenót jótékony hatása a szervezre leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.  

Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.

Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, körte, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.

A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.

Spenót fagyasztása

A spenót – akárcsak számos zöldség – le is fagyasztható. Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss zöldséget vásároljunk. A spenót esetében ez különösen igaz, mert ha öreg a levél, akkor keserű lesz a belőle készített étel, azt inkább már ne vásároljuk meg. Ugyanis az öreg zöldség már szálkás, amit nem tudunk jól elkészíteni.

A levelei legyenek élénk zöldek, ha sárgás az már nem jó. A friss, zöld spenótban van a legtöbb tápérték és ennek a legjobb az íze is. Ha be van csomagolva és látszik, hogy már nyálkás – szintén hagyjuk ott. Csak közvetlenül a feldolgozás előtt mossuk meg, mivel mosva nagyon hamar megromlik. Egyébként is hamar megromlik, érdemes minél előbb feldolgozni vásárlást követően.

A felesleget tehát bátran fagyasszuk le. Ehhez először alaposan – több váltóvízről is – mossuk meg, majd a végeit és a levelek fő erét csipkedjük le. Ezzel a keserűségét csökkentjük. Ha nagyon friss, zsenge bébi spenót, akkor nem kell természetesen. Fagyasztás előtt blansírozzuk.

Lefagyaszthatjuk egyben is a leveleket, ezt később tésztákhoz, lasagnehoz is kitűnően fel tudjuk használni. Így tehetjük zacskóba vagy dobozokba kiporciózva egyaránt. De lehet teljesen el is készíteni, és úgy össze turmixolva dobozolni be, a kívánt mennyiségekben.

Fagyasztott spenót felhasználása

A fagyasztott spenót felhasználása megegyezik a friss spenót felhasználásával. A friss spenót íze jobban érvényesül, de a fűszerezéssel remekül ízesíthető. Bátran használjuk a fűszereit.

A spenóttal nagyon jól harmonizáló fűszerek a fokhagyma, bazsalikom, bors, szerecsendió is. Remek körete húsételeknek, de akár önmagában is fogyasztható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom