Spenót eltevése

A spenót eltevése főleg akkor merül fel, ha nagy mennyiséggel rendelkezünk egyszerre. A spenót nagyon egészséges zöldség, hiszen számos vitamint és ásványianyagot is tartalmaz. Ezek a szervezet számára igazán akkor hatnak jótékonyan, ha rendszeresen fogyasztunk belőle. Mivel azonban a spenót szezonja nem tart ki nagyon sokáig, érdemes ebben az időben minél többet fogyasztani és feldolgozni belőle. Télire eltenni többféleképpen is tudjuk attól függően, hogy a kamrában vagy a fagyasztóban van-e több helyünk.

Spenót eltevése üvegbe – recept

Bár nem ez a legismertebb módja a spenót eltevésének, ez a lehetőség is adott. Ez alapján a recept alapján ez az egészséges zöldség üvegbe is rakható. Ugyan nem olyan gyorsan és egyszerűen, de mindenképpen megéri a fáradozást, hiszen a téli hideg napokon már önmagában a színe, a látványa is örömmel tölthet el minket. 

Hozzávalók:

 • tetszőleges mennyiségű friss zsenge spenót
 • befőttesüvegek jól záródó tetővel

A spenót üvegbe eltevésének a folyamata lépésről – lépésre:

 1. Először a spenótot alaposan meg kell mosni több váltóvízről is, hogy a föld maradványai és egyéb szennyeződések lejöjjenek róla.
 2. Majd vizet kell forralni és ha már forr, akkor bele kell tenni a spenót leveleket.
 3. Nagyjából 5 percig főzzük a vízben majd szűrjük le és hideg vízzel öblítsük át a leveleket.
 4. Ezután ismét forraljunk sós vizet, amiben a spenót leveleket puhára főzzük.
 5. Majd a főtt spenót leveleket az előzőleg alaposan kimosott, kifertőtlenített befőttesüvegekbe töltjük és az üvegeket lezárjuk a kupakokkal.
 6. Ezután még vizes dunsztba tesszük.
 7. Ehhez már előzőleg készítsünk el egy nagy lábast, amibe az üvegek beleférnek. Az edény aljára tegyünk valamit – konyharuha, rács, párolóbetét – ami nem engedi az üvegeket érintkezni az edény aljával.
 8. Tegyünk bele annyi vizet, hogy az üvegeket ne lepje el, majd forraljuk fel a vizet.
 9. Amikor forr, beletesszük az üvegeket és az újra forrástól számított 10 percig főzzük közepes lángon őket. (Ha kevés ecetet adunk a vízhez nem vízkövesednek meg az üvegek.)
 10. Ha letelt az idő kivesszük őket a forró vízből – ehhez a legjobb eszköz az üvegfogó – és konyharuhára téve hagyjuk, hogy kihűljenek.
 11. Ha kihűlt mehet a kamra polcaira és várhatja a sorsát.

Spenót eltevése – fagyasztóba

A spenót fagyasztása is egy módja a télire való eltevésnek, mely jóval egyszerűbb, mint a befőzése. Azonban ennek hátránya, hogy a fagyasztó szekrény kapacitása véges.

Ebben az esetben a megtisztított spenótot blansírozzuk, majd kihűlés után zacskókba – vagy dobozokba – téve kiporciózott adagokban lefagyasztjuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom