Spenót betegségei

Azt gondolhatnánk, hogy a spenót betegségei nem is léteznek, hiszen a spenót nevelése, gondozása sem igényel különösebb odafigyelést. De, aki így gondolja, az bizony alaposan téved. Ugyan a spenót tényleg nem igényel nagy törődést, de a megfelelő gondozás – öntözés, gyommentesítés – hoz igazán csak megfelelő minőségű termést.

A spenót betegségeit okozhatják gombás megbetegedések, kórokozók is. Már a spenót vetése előtt fontos már ősszel a talaj megfelelő előkészítése, főleg a beteg növényi részek megsemmisítésével, mely, ha talajba forgatjuk tovább fertőzhet. A spenót azon kertészeti növényfajok közé tartozik, amelyek a termőhely gondos kiválasztása és a vetésforgó betartása esetén kevés növényvédelmi beavatkozással termeszthetők. Valamint nagyon fontos a megfelelő vetőmag vásárlása, ugyanis az is lehet fertőzött.

Spenót betegségei – kórokozók által

Spenótperonoszpóra

A spenót legveszedelmesebb gombás betegsége. Következtében először a leveleken vizesen áttetsző, majd halványsárga foltok jelennek meg. A levél fonákját pedig szürkéslila penészgyep fedi be. Terjesztheti fertőzött vetőmag, de korábbról maradt beteg növényi rész is, ugyanis a gomba a növényi részekben áttelel.

Védekezés ellene: elsősorban vetésforgóval és megbízható, nem fertőzött vetőmaggal. Ez a betegség főleg csapadékos, hűvös tavasz esetén veszélyezteti a növényt. A fertőzés megelőzése céljából ajánlott a növénymaradványokat mélyen aláforgatni.

Ha ez már nem elég akkor szükséges a vegyszeres növényvédelem, mely a levelek felszívóképessége miatt csak az utolsó lehetőség legyen.

Spenótlégy

A spenótlégy lárvainak fő jellemzője, hogy sem fejük, sem lábaik nincsenek. Fehér színű, kicsit répára hasonlító formájú testük van. Lárvái kerek alakú járatokat vájnak a levelekben, melyeket két levélréteg között alakítanak ki. A kifejlett legyek 6mm hosszúságúak, szürkésbarna színűek, testüket apró szőr fedi.

Levél tetvek/Sárgaság

A spenót sárgaságát levél tetvek is terjeszthetik, de okozhatják a művelőeszközök sérülései egyaránt. Leginkább a fekete répalevéltetű, uborka-levéltetű és a zöld őszibarack-levéltetű veszélyezteti a spenótot.

Hatására a növényen sárgás foltok alakulnak ki, majd az egész növény elsárgul. Védekezés a levél tetvek irtásával történhet.

A levél tetveken túl a meztelen csigák is jelentős károkat tudnak okozni a növény részein.

Védekezés a spenót betegségei, kártevői ellen

A növények kártevői, kórokozói ellen úgy lehet leghatékonyabban védekezni, ha:

  • már a vetés előtt megfelelően előkészítjük a talajt
  • gondosan megválasztjuk a vetőmagot
  • az állomány rendszeres, gondos átvizsgálásával, általában már a növény fejlődésének korai szakaszától kezdve
  • ha pedig megjelennek az első tünetek az azonnali szükséges kezeléssel

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom