Spenót allergia

Bizony spenót allergia is létezik. Érdemes tudni, hogy a gyógyszer- és ételallergiák megjelenése is csecsemőkorra tehető. Gyógyszerallergia esetében a gyógyszer bevételét követően kiütések jelennek meg a bőrön. Azonban csecsemők esetében egyébként is gyakoribb a kiütés, így ennek eldöntése mindenképpen gyermekorvos feladata. Ételallergia legtöbb esetben a sok fehérjét tartalmazó ételekre alakul ki. Ez azért is probléma, mert a gyermek egészséges testi fejlődéséhez bőséges fehérjemennyiségre van szükség. Tünetei szintén lehetnek kiütések, gyakran hasfájás, hasmenés, állandó nátha is.

A légúti allergiák kialakulása általában 4-5 éves korra tehető. Ritka a kisgyermekkori asztma, aminek ekkor általában köhögés, ritkábban nehézlégzés a tünete. Ugyanezek a tünetek a krupp felléptekor is. Ekkor a légcső nyálkahártyája duzzad meg a fertőzések következményeként. Ezt jellemzően kinövik a kisgyermekek, az asztmát azonban kezelni kell. A gyermekkori allergiák kezelése azért is nagyon fontos, hogy az allergiás hajlamot csökkentsük.

Spenót allergia

Nem minden allergia, ami annak látszik. Fontos tudni, hogy nem allergia, ha valakinek a nyers hagymától vagy a paprikától ég a gyomra. Mint, ahogy az sem, ha epegörcsöt kap vagy hány a káposzta elfogyasztása után. Ugyanis sok kedvelt élelmiszerünk vált ki allergiaszerű tüneteket nem allergiásoknál is.

Ezek a táplálékok – amiket mediátorfelszabadítóknak nevezünk – mint például az alkoholos italok (égetett szeszek, bor, sör), sajtok, paprika, füstölt ételek, csokoládé, kakaó, biológiailag aktív anyagokat tartalmaznak. Ezek az anyagok erős ingert jelentve piszkálják az allergiáért felelős hízósejteket, amelyek kipukkannak és felszabadul belőlük a hisztamin.

A sajt érése során nagyobb mennyiségben keletkező tiramin és szerotonin migrénes fejfájás okozója lehet.

A nátrium- glutamátot – mely a keleti konyha egyik fő ízfokozója – korábban tengeri algából nyerték, ma azonban már előállítják. Több hazai élelmiszer is tartalmazza, mint például a sajtok, a húsok, a gomba és a paradicsom is. Ez az élelmiszer adalék a felelős a kínai vendéglő szindrómának nevezett jelenségért. Tünetei: fejfájás, rosszullét, kipirosodás, izommerevség.

A legtöbb allergia főleg a nyírfapollenre allergiások között okoz gondot a keresztallergia fellépése során. A nyírfapollenre allergiások száma pedig évről-évre egyre növekszik. 

Mi is az a keresztallergia?

A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn. 

A keresztallergia ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.

Jellemző pollen-étel keresztallergiák

Milyen tüneteket okoz akár a spenót allergia vagy általában az allergiák?

A pollenallergia tipikusan tüsszögéssel, orrfolyással, könnyezéssel, szemviszketéssel, torokkaparással, rosszabb esetben pedig asztmatikus panaszokkal jár.

A keresztallergiának ezzel szemben az elfogyasztott étel hatására a szájüregben lép fel először allergiás válasz. Ismertetőjelei:

  • a szájüregben kellemetlen viszketés érzése
  • ajakduzzanat
  • nyelvduzzanat
  • garatvizenyő
  • hasi görcsök

A keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is kiemelkedő a nyírfapollen allergiások száma. Esetükben jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása megközelíti a 30 százalékot. A légúti panaszok mellett a nyírfapollen tehát nagyon gyakran vált ki keresztallergiát, és bár a légúti tünetek csak néhány hétig jelentkeznek, a keresztallergia okozta orális allergia szindróma tünetei egész évben kínozhatják a beteget.

Pollen- és keresztallergia ellen: Immunterápia

Évről-évre nő a nyírfapollenre allergiások száma, közöttük pedig különösen magas a keresztallergia előfordulása. Létezik ellene tartós kezelés, az immunterápia, melyet október-november hónapban kell megkezdeni.

A nyírfapollen allergia okozta keresztallergia tünetei ellen, nem feltétlenül a felsorolt gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának kerülése jelenti a megoldást. Az allergén immunterápia a légúti panaszok mellett, a keresztallergia tüneteit is képes enyhíteni. A kezelést szezonálisan alkalmazzák, a nyírfa virágzását megelőzően decemberig kezdhető meg a kezelés.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom