Sóska vagy spenót

Sóska vagy spenót? Ez hosszú ideje egy örök kérdés, melyet nem szükséges eldönteni. Hiszen van, aki a sóskát kedveli nagyon és van, aki a spenótot. Olyan, aki mindkettőt, na az nagyon ritka! Általában a kisgyerekek a sóskát még jobban kedvelik annak édeskés, savanykás íze miatt. A spenót nagyon megosztó, ami a gyerekek körében sem népszerű. Pedig mind a kettő nagyon egészséges és a hazai adottságok tökéletesen alkalmasak a termesztésükre.

Sóska

A sóska hazánkban nem termesztett nagyüzemi növény, de a kiskertekből is egyre jobban kikopik, pedig termesztése egyszerű és nagyon egészséges is. A sóskát ősszel vetik – a szeptemberi vetésből kora tavasszal szedhetők a levelek. A gondozása nagyjából az öntözésből és a gyommentesítésből áll. Hálás kis növény, mely az egészségünknek is jót tesz.

A sóska gazdag vitaminokban és ásványianyagokban egyaránt. Megtalálható benne az A-, B1-, B2- és B9 vitamin, de jelentős mennyiségű C-vitamin is. Savanyú ízét az oxálsavnak köszönheti. Ásványianyagok közül főleg kálium, kalcium, foszfor, nátrium és vas található benne. Ezenkívül nagy mennyiségű fehérjét, szénhidrátot és rostot is tartalmaz. A zsír- és kalória tartalma azonban kifejezetten kevés, ezért fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is lehet.

Jótékony hatásai a szervezetre:

  • segíti az egészséges látás megőrzését
  • hatékony a csontok erősségének megtartásában
  • vérszegénység ellen is hatásos
  • víz- és hashajtó
  • méregtelenítő
  • csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást egyaránt
  • hatékony az álmatlanság ellen is

Spenót

A spenót sem tartozik a nagyon népszerű zöldségek közé, de azzal gyakrabban találkozhatunk, mint a sóskával. Spenótnak van még hazánkban nagyüzemi termesztése, de már csupán százötven-kétszáz hektáron. Többek között ezért is keltették életre évekkel ezelőtt Dunaföldváron a Spenótfesztivált, hogy népszerűsítsék ezt a nagyon egészséges leveles zöldséget.

A spenótról a magas vastartalmát ismeri szinte mindenki, pedig ezenkívül is számos vitamin és ásványianyag megtalálható benne, mely a szervezetünk számára igen fontos. A spenót szezon nem tart sokáig, de fagyasztott spenóthoz egész évben könnyedén hozzájutunk. Érdemes a szezonban vásárolni belőle többet és magunknak rakni el télire a hazai zöldségből.  

Akkor most sóska vagy spenót?

Legjobb lenne mindkettőt rendszeresen fogyasztani. Egymás mellett és nem egymás helyett. Mindkettő mellett sok érv szól, így, ha alkalmunk nyílik rá, próbáljuk ki a sóskából készített ételeket is. Ezek sem merülnek ki a főzelékkel és a mártással, bár jóval kevesebb ételben használjuk, mint a spenótot. A spenótos receptek nagyon számban megtalálhatók a tésztás variációktól egészen a kevésbé ismert rétesekig, muffinokig. Érdemes kipróbálni ezeket az egyszerű, de különleges ételeket is, hátha jobban megszerettetjük a zöldféléket nem kedvelőkkel.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mezei_s%C3%B3ska

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom