Rakott spenót

A rakott spenót a legkülönbözőbb módokon elkészíthető, az egyik leginkább variálható népszerű spenótos étel. Hiszen készíthetjük egyszerűen azokból a hozzávalókból, amiket otthon találunk. Kerülhet bele darált hús vagy hús szeletek (csirkemell, pulyka), füstölt sonka, tojás vagy más zöldségek, de akár még tésztával is rétegezhetjük. Készíthetjük besamell mártással, tejszínesen, de egyszerűen reszelt sajt szórattal a tetején is. A sajt nagyon finom, ha füstölt sajtot is keverünk hozzá. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető kiadós étel. Figyeljünk arra, hogy mindig zsenge, friss zöldséget vegyünk. Az erősebb, vastagabb leveleket inkább ne használjuk fel.  

Egyszerű rakott spenót recept tésztával baconnel

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg spenót
  • 10 dkg bacon szalonna
  • 2 evőkanál olaj
  • 50 dkg bármilyen tészta
  • 10 dkg reszelt sajt (füstölttel keverve nagyon finom)
  • 2 dl tejszín
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint
  • vaj – a tepsi kikenéséhez

A tésztás rakott spenót elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a spenótot alaposan mossuk meg, ha vannak vastagabb levél végei azokat csipkedjük le és vagdossuk össze vagy hagyjuk egészben őket.
  2. A tésztát a csomagoláson feltüntetett módon főzzük meg, majd szűrjük le.
  3. A fokhagymákat pucoljuk meg és fokhagymanyomón nyomjuk össze. Tegyük félre.
  4. Ezután a bacont – ha nem kockázott – össze kell kockázni, és egy serpenyőben kevés olajon vagy zsíron meg kell pirítani. Majd ki kell szedni a serpenyőből.
  5. A megmaradt zsíradékra rá kell tenni a megmosott, lecsepegtetett spenót leveleket.
  6. Folyamatosan kevergetve süssük, pirítsuk néhány percig.
  7. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is.
  8. Adjuk hozzá a tejszínt és azzal együtt főzzük fedő alatt, közepes lángon 5-6 percig.
  9. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  10. Majd vajazzunk ki egy tűzálló tálat vagy tepsit.
  11. A tésztát egyenletesen oszlassuk el benne.
  12. Öntsük rá a spenótos keveréket és szórjuk meg a reszelt sajttal.
  13. Ezután tesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe.
  14. Nagyjából 20-25 perc alatt készre sül. Amikor a sajt szépen rápirul, akkor elkészült.

Készíthetjük darált hússal, főtt tojással vagy amit éppen otthon találunk. Kínálhatunk hozzá még tejfölt. Jó étvágyat!

https://www.mindmegette.hu/tejszines-sajtos-rakott-zoldsegek.recept/

Vissza a kategória cikkeihez