Párolt spenót

A párolt spenót az egyik legegyszerűbben, leggyorsabban elkészíthető köret ebből a nagyon egészséges zöldségből. A spenót vitamin– és ásványi anyag tartalma ugyanis meglehetősen magas és sok rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért, hiszen a hatása a szerveztre igazán jótékony. Ahhoz, hogy minél több hasznos vitamin megmaradjon benne érdemesebb kíméletesen párolni, mint főzni.

Párolt spenót készítése, párolási ideje

A zöldségeket párolhatjuk erre alkalmas berendezésekben, de nagyobb edényben is, amihez van pároló betét. Ha nincs a készletünkben ilyen se keseredjünk el, akkor egy fém szűrő és fedő is megteszi.

Érdemes mindig szezonális, friss zöldséget használni a pároláshoz, mert azok zsengék és hamarabb el is készülnek. A nagyobb daraboknak több idő szükséges a pároláshoz. Érdemes ezért egyenletes, kisebb darabokra vágni őket.

Ha több zöldséget is párolunk egyszerre, mindig a leghosszabban elkészülőt tegyük alulra, majd erre tehetjük a megfelelő időben a többi zöldséget.

A spenót párolásához szükséges idő: 3 perc. Fűszerezni nem szükséges párolás előtt, elég utána.  Azonban fokhagymát tehetünk hozzá. A spenót fűszerezése igazán sokféle lehet, érdemes kísérletezni vele, kinek-kinek egyéni ízlése szerint. A fokhagymán túl remek ízhatás érhető el a bazsalikom, bors és szerecsendió használatával is.

Spenót párolása lépésről – lépésre

 1. Tegyünk fel vizet forrni egy edényben a pároláshoz és fedjük le fedővel.
 2. Közben készítsük elő a spenótot: alaposan mossuk meg, a vastagabb levelek szárát és a levél ereket csípkedjük ki. Ha nagyon különbözőek a levélméretek érdemes egyenletes nagyságúra vagdosni őket.
 3. Tegyük szűrőbetétbe (vagy fém szűrőbe) a spenót leveleket.
 4. Ha már forr a víz és gőz is keletkezett az edényben, akkor tegyük a zöldséggel teli szűrőbetétet az edénybe, a lángot vegyük vissza közepesre alatta. Fedjük le a fedővel.
 5. 3 perc elteltével, ha a főzési ideje letelt, lezárhatjuk alatta a gázt.
 6. Ha megpuhult fűszerezhetjük: sóval, borssal és ízlés szerint további zöld fűszerekkel.

Ezzel az eljárással bármilyen zöldséget párolhatunk.

Segítségképp néhány zöldség párolási ideje:

 • spenót, illetve leveles zöldségek: 3 perc
 • zöldborsó: 3 perc
 • brokkoli, karfiol rózsáira szedve: 5-7 perc
 • spárga, zöldbab: 5-7 perc
 • sárgarépa, fehérrépa: 8-10 perc
 • burgonya: 8-10 perc

Érdemes inkább kíméletesen párolni, mint főzni a zöldségeket, hiszen úgy maradnak meg benne jobban a hasznos vitaminok, ásványi anyagok.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom