Tartalomjegyzék
A gluténmentes ételek napjainkra egyre keresettebbek, így a gluténmentes spenótfőzelék is. Sajnos egyre többeket érint ez a betegség, mely a mindennapokat nagyban megnehezíti. A legtöbb étel elkészíthető gluténmentes variációban is – ha más nem másféle liszttel helyettesítve a finom – de ennek kitapasztalása mindenképpen szükséges. Mivel nem ugyanúgy viselkednek az egyéb lisztek, mint a finom liszt. A legegyszerűbb gluténmentes spenótfőzelék, ha egyáltalán nem sűrítjük be. Ez egy ilyen recept lesz.
Gluténmentes spenótfőzelék receptje
Hozzávalók:
- 60 dkg friss spenót levél
- 2 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olaj (napraforgó vagy olíva)
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint (elhagyható)
A spenótfőzelék elkészítése gluténmentesen lépésről – lépésre:
- A friss spenót leveleket több vízről mossuk át, hogy a földes, homokos szennyeződések leázzanak róla.
- A fokhagymákat pucoljuk meg és nyomjuk össze.
- Egy nagyobb edényben az olajat hevítsük fel és tegyük rá az összezúzott fokhagymát.
- Pirítsuk kevergessük folyamatosan, figyelve arra, hogy ne égessük oda, mert megkeseredik!
- Majd adjuk hozzá több adagban a víztől lecsepegtetett spenót leveleket és addig forgassuk, kavargassuk őket, amíg össze nem esnek.
- Ezután fűszerezzük ízlés szerint a sóval, borssal, esetleg szerecsendióval.
- Engedjük fel annyi tejjel, hogy ellepje és főzzük puhára a leveleket.
- Majd vegyük le a tűzről, ha elkészült és hagyjuk kicsit kihűlni.
- Ezután botmixerrel alaposan turmixoljuk össze.
Ha sűrítenénk, akkor a végén kell összekeverni a gluténmentes lisztet a tejjel csomómentesre és azzal felengedni a főzeléket. De sűríthetjük főtt burgonyával is. Azután még vissza kell tenni a tűzre és újra forralni rajta egyet. Azután még melegen tálalható is. Kínálható hozzá főtt vagy tükörtojás egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez