Gluténmentes spenótfőzelék

A gluténmentes ételek napjainkra egyre keresettebbek, így a gluténmentes spenótfőzelék is. Sajnos egyre többeket érint ez a betegség, mely a mindennapokat nagyban megnehezíti. A legtöbb étel elkészíthető gluténmentes variációban is – ha más nem másféle liszttel helyettesítve a finom – de ennek kitapasztalása mindenképpen szükséges. Mivel nem ugyanúgy viselkednek az egyéb lisztek, mint a finom liszt. A legegyszerűbb gluténmentes spenótfőzelék, ha egyáltalán nem sűrítjük be. Ez egy ilyen recept lesz.

Gluténmentes spenótfőzelék receptje

Hozzávalók:

  • 60 dkg friss spenót levél
  • 2 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olaj (napraforgó vagy olíva)
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint (elhagyható)

A spenótfőzelék elkészítése gluténmentesen lépésről – lépésre:

  1. A friss spenót leveleket több vízről mossuk át, hogy a földes, homokos szennyeződések leázzanak róla.
  2. A fokhagymákat pucoljuk meg és nyomjuk össze.
  3. Egy nagyobb edényben az olajat hevítsük fel és tegyük rá az összezúzott fokhagymát.
  4. Pirítsuk kevergessük folyamatosan, figyelve arra, hogy ne égessük oda, mert megkeseredik!
  5. Majd adjuk hozzá több adagban a víztől lecsepegtetett spenót leveleket és addig forgassuk, kavargassuk őket, amíg össze nem esnek.
  6. Ezután fűszerezzük ízlés szerint a sóval, borssal, esetleg szerecsendióval.
  7. Engedjük fel annyi tejjel, hogy ellepje és főzzük puhára a leveleket.
  8. Majd vegyük le a tűzről, ha elkészült és hagyjuk kicsit kihűlni.
  9. Ezután botmixerrel alaposan turmixoljuk össze.

Ha sűrítenénk, akkor a végén kell összekeverni a gluténmentes lisztet a tejjel csomómentesre és azzal felengedni a főzeléket. De sűríthetjük főtt burgonyával is. Azután még vissza kell tenni a tűzre és újra forralni rajta egyet. Azután még melegen tálalható is. Kínálható hozzá főtt vagy tükörtojás egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom