Fokhagymás spenót

A fokhagymás spenót egy gyorsan, egyszerűen elkészíthető egészéges étel. Akár önállóan is megállja a helyét különböző ízletes mártásokkal kiegészítve. Azonban remek körete húsételeknek, fasírtoknak, sajtoknak, halaknak egyaránt. A spenót nem tartozik a kedvenc zöldségeink közé, pedig nagyon egészséges. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, mivel számos betegség megelőzhető általa. Ráadásul a kalória tartalma rendkívül alacsony, így a diétás ételek remek kiegészítője is lehet. 

Egyszerű fokhagymás spenótos recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss vagy fagyasztott spenót
  • 4 gerezd fokhagyma
  • tejszín ízlés szerint
  • füstölt reszelt sajt
  • 5 evőkanál olaj
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • szerecsendió – ízlés szerint (elhagyható)
  • rozmaring – ízlés szerint (elhagyható)

A fokhagymás spenót köret elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a sütőt melegítsük elő 200 fokosra.
  2. Majd a spenótot alaposan – több váltóvízről – át kell mosni, a vastagabb leveleket, levélszárakat le kell csipkedni, ha vannak közte sárgás levelek azokat ki kell szedni belőle.
  3. Ha friss vagy fagyasztott a spenót akkor azt forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 6-8 percig főzni.
  4. Ha megpuhult le kell szűrni róla főzőlevet és hagyni szűrőn lecsepegni róla a vizet.
  5. A fokhagymát meg kell pucolni és össze kell vagdosni apró darabokra vagy fokhagyma nyomón összezúzni.
  6. Az olajat össze kell keverni az ízlés szerinti fűszerekkel és az összezúzott fokhagymával.
  7. Egy tűzálló tál aljára kell rendezni a lecsepegetett spenótót és meg kell locsolni a fűszeres olajjal.
  8. Érdemes összeforgatni, hogy mindenhová jusson belőle.
  9. Betesszük az előmelegített sütőbe és 10 perc alatt ropogósra sütjük.
  10. Félidőben egyszer át kell forgatni, hogy mindenhol meg tudjon sülni.
  11. Majd a tejszínnel összekevert reszelt sajttal megszórjuk a tetejét és azzal készre sütjük.

Ha aranybarnára sült a sajt a tetején, akkor elkészült. Kínálhatjuk önmagában, vagy húsokkal, fasírtokkal, halakkal, sajtokkal egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez