Tartalomjegyzék
A fokhagymás spenót egy gyorsan, egyszerűen elkészíthető egészéges étel. Akár önállóan is megállja a helyét különböző ízletes mártásokkal kiegészítve. Azonban remek körete húsételeknek, fasírtoknak, sajtoknak, halaknak egyaránt. A spenót nem tartozik a kedvenc zöldségeink közé, pedig nagyon egészséges. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, mivel számos betegség megelőzhető általa. Ráadásul a kalória tartalma rendkívül alacsony, így a diétás ételek remek kiegészítője is lehet.
Egyszerű fokhagymás spenótos recept
Hozzávalók:
- 50 dkg friss vagy fagyasztott spenót
- 4 gerezd fokhagyma
- tejszín ízlés szerint
- füstölt reszelt sajt
- 5 evőkanál olaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint (elhagyható)
- rozmaring – ízlés szerint (elhagyható)
A fokhagymás spenót köret elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a sütőt melegítsük elő 200 fokosra.
- Majd a spenótot alaposan – több váltóvízről – át kell mosni, a vastagabb leveleket, levélszárakat le kell csipkedni, ha vannak közte sárgás levelek azokat ki kell szedni belőle.
- Ha friss vagy fagyasztott a spenót akkor azt forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 6-8 percig főzni.
- Ha megpuhult le kell szűrni róla főzőlevet és hagyni szűrőn lecsepegni róla a vizet.
- A fokhagymát meg kell pucolni és össze kell vagdosni apró darabokra vagy fokhagyma nyomón összezúzni.
- Az olajat össze kell keverni az ízlés szerinti fűszerekkel és az összezúzott fokhagymával.
- Egy tűzálló tál aljára kell rendezni a lecsepegetett spenótót és meg kell locsolni a fűszeres olajjal.
- Érdemes összeforgatni, hogy mindenhová jusson belőle.
- Betesszük az előmelegített sütőbe és 10 perc alatt ropogósra sütjük.
- Félidőben egyszer át kell forgatni, hogy mindenhol meg tudjon sülni.
- Majd a tejszínnel összekevert reszelt sajttal megszórjuk a tetejét és azzal készre sütjük.
Ha aranybarnára sült a sajt a tetején, akkor elkészült. Kínálhatjuk önmagában, vagy húsokkal, fasírtokkal, halakkal, sajtokkal egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez