Fagyasztott spenót

A fagyasztott spenót az egyik legnépszerűbb fagyasztott zöldség, mely kiváló alapanyaga számos egyszerűen elkészíthető, remek ételnek. A spenót szezon nem tart egész évben, bár meglehetősen sokáig tudunk frissen is szedni, vásárolni. Azonban mivel remekül le is fagyasztható, ilyen formában egész évben elérhető. Bár érdemes minél többet fogyasztani belőle frissen a szezonban, illetve, ha lehetőségünk van rá, magunk fagyasszuk le a frissen vásárolt zsenge zöldséget. Időigényesebb, de megéri a fáradságot annál is inkább, mert olyan formában és adagokban fagyaszthatjuk le, ahogy majd fel szeretnénk használni.  

Az utóbbi években a fagyasztások mellett ismét reneszánszát élik a befőzések is, legyen az akár sárgabarack lekvár vagy ecetes uborka. Egyre többeknek fontos, hogy a saját maguk által termelt – vagy szedd magad akcióban megszedett – friss, érett zöldségekből, gyümölcsökből tegyen el a család számára télire. Emiatt is érdemes tudni, hogy mikor minek van az érési ideje, mert akkor sokkal kedvezőbb áron juthatunk hozzá a termékekhez, főleg, ha közvetlenül a termelők által tudunk vásárolni.

Fagyasztott spenót

A spenót fagyasztása az egyik legegyszerűbb eltevése télire ennek a nagyon egészséges zöldségnek. Fagyasztva a vitamin tartalma is megmarad. Ráadásul ki lehet porciózni a későbbi felhasználásnak megfelelő mennyiségben, így már előre is dolgozunk magunknak. Attól függően, hogy mit készítünk majd belőle hagyhatjuk levelesen, vagy össze is turmixolhatjuk. Ha a fagyasztónk kapacitása engedi, mindenképpen érdemes eltenni belőle.

Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss zöldséget vásároljunk. A spenót, ha nem zsenge, hanem már öreg, akkor kesernyés az íze, amin főzéssel és fűszerezéssel sem tudunk javítani. Érdemes ilyenkor csak a friss leveleket felhasználni és a levelek vastag erét is kiszedni, ha biztosra akarunk menni. Ha sok ideje áll az üzletek polcain, akkor a nedvességét is elveszíti, ami miatt megint kesernyés íze lesz.

Mirelit spenót felengedése, felhasználása, elkészítése

Ha leveles a fagyasztott spenótot közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a fagyasztóból. Ugyanis akkor nem szabad felengedni, hanem egy gyors vizes öblítést követően még fagyottan kell felhasználni. Elkészítése megegyezik a friss leveles spenót elkészítésével.

A mirelit parajt érdemes felhasználás előtti este kivenni a fagyasztóból és áttenni a hűtőbe. Majd másnap reggel kivenni onnan és hagyni szobahőmérsékleten felengedni. Felengedés után tudjuk elkészíteni a nagyon ízletes spenótfőzeléket. De rendkívül sokoldalúan felhasználható, hiszen készülhet belőle leves, főzelék vagy a számtalan spenótos tészta variáció egyike. De remek kiegészítője a pizzáknak, omletteknek egyaránt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom