Tartalomjegyzék
A bébispenót az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend és nemcsak a salátakedvelők körében. A levelei kisebbek és az íze is édeskésebb, mint a többi spenót fajtáé, ezért is népszerűbb, mint a többi. Az oxálsav tartalma szintén kevesebb. Jellemzően a bevásárlóközpontok, üzletek polcain találkozhatunk vele előre csomagolt állapotban.
A spenót több ezer éve ismert és termesztett növény, mely hazánkban a XV. század óta ismert. Parajként is ismert egynyári növény, mely vetése, gondozása nem igényel nagy munkálatokat. A cékla és a mángold családjába tartozik és népszerűsége is nagyjából egyezik velük. A spenót zöld leveleit fogyasztjuk, rendkívül jól fagyasztható zöldség.
A bébispenót egészségre gyakorolt hatása
Ez a zöld növény – akárcsak a nagyobb levelű spenót fajták – rengeteg vitamint és számos ásványi anyagot tartalmaz. Emiatt a bébispenót egészségre gyakorolt hatása is rendkívüli, érdemes minél többet fogyasztani belőle.
Jótékony hatásai:
- mivel a kalória tartalma meglehetősen alacsony, a fogyókúrás étrendek remek kiegészítője
- a magas rost tartalma miatt az emésztésben is hatékony segítség
- magas K-vitamin tartalmának köszönhetően a máj méregtelenítésében is segítségünkre van
- magnézium tartalma segít az idegek nyugtatásában és a vérnyomás szabályozásában is
- magas vitamin tartalma miatt az immunerősítésben is jelentős szerepe van
- remek forrása az omega-3 zsírsavaknak
- magas az antioxidáns tartalma is
A bébispenótok felhasználása
A bébispenót vásárlása során érdemes figyelni arra, hogy ha a zacskóban nyálkás, sárgás levelek vannak, akkor azt már ne vegyük meg, az már nem friss, régóta áll ott. Friss spenót vásárlása során érdemes a levelek színét nézni. A harsány, élénkzöld színű levelek a frissek, a sárgulókat már régebben szedték le.
Felhasználása elsősorban friss fogyasztásra salátákba, turmixokba, szendvicskrémként, pestónak, mártogatósnak alkalmas. Természetesen bármilyen más étel olyan étel is készülhet belőle, mint a többi spenót fajából: spenótfőzelék, krémleves, spenótos tészták, rakott spenót stb.
Ennek a feldolgozás során kevesebb párolási és főzési idő szükséges, mivel a levelek kisebbek és zsengébbek is.
A bébispenót receptek is nagyon népszerűek, de a legtöbb étel esetén bármelyik spenótból készíthető az étel.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez