Bébispenót receptek

A bébispenót receptek napjainkra egyre népszerűbbek, ahogy a boltok pocain is egyre többször találkozhatunk bébispenóttal. A spenót alapjában véve megosztó zöldség: vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem. A gyerekek jellemzően az utóbbi csoporthoz tartoznak. Pedig a spenót nagyon egészséges zöldség, mely a szervezet számára hasznos vitaminokat, ásványianyagokat tartalmaz. Ezenkívül sok rostot, alacsony kalória tartalom mellett, így a diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. Bár nem olyan kedvelt, mint például a burgonya, de számos változatos étel készíthető ebből a zöldségből is.

Tavasszal már nagyon várjuk a friss zöldségek – retek, újhagyma – és a zsenge, harsányzöld spenót leveleket megjelenését egyaránt. A spenót szezon ugyan nem tart túl hosszú ideig, de mivel remekül lefagyasztható, így egész évben elérhető. Bár a bébispenót szezonon kívül előre csomagolva, zacskós kiszerelésben található meg a nagyobb élelmiszerüzletek, bevásárló központok polcain.

Bébispenót receptek

A bébispenótot jellemzően nyersen fogyasztjuk. Saláták, spenótos turmixok remek alapanyagai. Azonban természetesen ebből is készíthető bármi, ami az egyéb spenót fajtákból.

A bébispenót édesebb, zsengébb állapotban kerül leszedésre is, így a babáknak – ha lehetőségünk van rá – inkább ebből a fajtából kínáljunk. 10-11 hónapos koruk körül már bevezethetjük az étrendjükbe. Ha korán megszokják az ízét, kisgyerekként is szívesebben elfogadják majd.

Főételek

Azokhoz az ételekhez, melyek friss leveles spenótot igényelnek is érdemesebb bébispenótot felhasználni. Vannak ugyanis olyan fajták, melyek levelei akkor is keserűbbek, ha a vastag levél szárakat, levél ereket kiszedjük belőle.

Ilyen például az Új-Zélandi, mely tulajdonképpen nem is spenót csak rendkívül hasonlít rá. Bár jóval nagyobbra – akár egy méteres magasságúra is – nő, és a levelei is csak a növekedési fázis elején zsengék. Ha sokáig maradnak a tövön, akkor a növekedésükkel arányosan keserednek. Ezt a kesernyés ízt pedig a spenót fűszerezésével is nehéz ellensúlyozni.

A rakott spenót, lasagne mind finomabb bébispenóttal, de természetesen bármelyikből készíthető, amihez hozzájutunk. A spenót fűszerezésével sokat tehetünk azért, hogy különleges ízvilágú ételeket készítsünk, melyek mindenki tetszését elnyerik.

Bébispenót köret

A spenót önmagában is remek körete húsételeknek, rántott vagy grillezett sajtoknak. Párolhatjuk vagy blansírozhatjuk. Kiváló alapanyaga a rakott ételeknek és a tésztás ételeknek egyaránt. Köretként készíthetünk belőle spenótos muffint, spenótos rétes is, mely igazán különleges körete lehet a húsoknak, fasírtoknak. Érdemes próbálkozni vele, mert jól elkészítve garantáltan, nem fogunk csalódni!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Spen%C3%B3t_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom